Voor het eerst in jaren hoeven minder mensen van bijstand rond te komen

Zomerpretpakket van het Nationaal Fonds Kinderhulp, bedoeld om kinderen die in armoede leven een leuke zomer te bezorgen. Beeld ANP / Robin van Lonkhuijsen

Voor het eerst in jaren is in alle leeftijdsgroepen een daling gesignaleerd van het aantal bijstandsgerechtigden. Ook onder personen met een niet-westerse achtergrond. En bij de 45-plussers. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Eind september 2018 telde Nederland 439.000 bijstandsgerechtigden tot de AOW-leeftijd, 21.000 minder dan een jaar eerder. Voor het eerst in bijna tien jaar zijn er ook minder 45-plussers in de bijstand. Dat gaat wel om een lichte daling, van duizend personen. Hiermee kwam het aantal 45-plussers in de bijstand eind september uit op 233.000.

De jaarlijkse verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd remt de uitstroom van 45-plussers wel af. Bijstandsontvangers moeten langer wachten voordat zij deze uitkering kunnen verlaten voor hun pensioen. In 2018 is de AOW-gerechtigde leeftijd met drie maanden verhoogd tot precies 66 jaar. Bij de jongere leeftijdsgroepen was in de bijstand al langere tijd een daling zichtbaar.

Minder Syriërs

Er zijn ook minder bijstandsgerechtigden met een migratieachtergrond. De afgelopen jaren beïnvloedde de komst van vluchtelingen, met name uit Syrië, de bijstandscijfers nogal. Deze instroom is sterk afgenomen. Zo zijn in de eerste helft van dit jaar 3800 Syriërs de bijstand ingestroomd, terwijl er in dezelfde periode 3600 de uitkering verlieten. In de eerste helft van 2017 ging het nog om een instroom van ruim 13.000.

Eind 2017 woonde bijna 7 procent van alle minderjarige kinderen in een bijstandsgezin. Dat zijn 228.000 minderjarige kinderen, bijna drieduizend minder dan in 2016. Hiermee is het aantal kinderen in bijstandsgezinnen voor het eerst sinds 2009 gedaald. Dit meldt het CBS naar aanleiding van het Jaarrapport Jeugdmonitor 2018 die ook vrijdag wordt gepubliceerd. Tussen 2009 en 2016 nam het aantal bijstandskinderen nog met ruim 45.000 toe.

In totaal was 63 procent van de bijstandskinderen van niet-westerse komaf. Van deze kinderen heeft 30 procent ouders die beiden in Nederland zijn geboren. Bijstandsgezinnen met een Nederlandse achtergrond zijn in acht op de tien gevallen eenoudergezinnen met een vrouw als hoofdkostwinner.

Geen geld

Gezinnen met kinderen die van een bijstandsuitkering moesten rondkomen, hadden in 2016 gemiddeld iets meer dan 22.000 euro per jaar te besteden. Andere gezinnen met kinderen hadden bijna 55.000 euro, meer dan het dubbele. Bijna 60 procent van de bijstandsgezinnen met kinderen geeft aan moeilijk rond te komen. Deze gezinnen geven vaker aan geen geld te hebben om versleten meubels te vervangen, of voor nieuwe kleren. Slechts 20 procent zegt jaarlijks een week op vakantie te kunnen gaan.

Lees ook: 

Waarom mensen met weinig geld domme keuzes maken 

Wie weinig geld heeft, is vooral bezig met overleven en neemt daardoor onhandige beslissingen, stelt een nieuwe armoedetheorie. Dat idee vindt nu haar weg naar de bijstand.

Lees ook: Gemeenten moeten juist nu mensen met een beperking uit de bijstand helpen

Hoe staat het drie jaar na invoering met de Participatiewet? Het begin is er, maar het wordt nu tijd voor de grote klap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden