Voor het eerst in 35 jaar wordt er in Dordrecht weer professioneel basketbal gespeeld

International Jito Kok in actie namens de nieuwe topclub Dutch Windmills. Beeld Martin Blom
International Jito Kok in actie namens de nieuwe topclub Dutch Windmills.Beeld Martin Blom

Het is meer dan 35 jaar geleden dat er in Dordrecht professioneel basketbal werd gespeeld, en de Dutch Basketball League (DBL) krimpt de laatste jaren alleen maar. Zondag komt daar verandering in.

Dan debuteert Dutch Windmills met een thuiswedstrijd in Dordrecht tegen het Zwolse Landstede Basketbal op het hoogste niveau.

Het idee om opnieuw profbasketbal te introduceren in Dordrecht ontstond een paar jaar geleden bij Ton Sels, die een van de initiatiefnemers van Dutch Windmills is. “Ik was in gesprek met Bert Kragtwijk (destijds voorzitter van de stichting waaronder het Nederlands team valt, red.) en die gaf aan dat er maar acht teams in de eredivisie speelden”, vertelt Sels. “Veel te weinig, vond ik. Waarop Kragtwijk direct de vraag stelde waarom ik niet zelf een team begon.”

Een aantal maanden later was Sels in de Verenigde Staten en raakte hij geïnspireerd door het basketbal van Dordt College. “Dordt College is opgericht door Amerikanen die van Nederlandse afkomst zijn. Op het platteland van Iowa stond een fantastische hal, met een capaciteit van tweeduizend toeschouwers. Elke thuiswedstrijd zat die hal helemaal vol. Daarvan raakte ik onder de indruk en dat wilde ik in Nederland ook”, aldus Sels.

Meteen op het hoogste niveau

Hij ging in gesprek met investeerders en besloot dat de nieuwe club zich in Dordrecht moest gaan vestigen. Niet alleen omdat in die stad eerder eredivisiebasketbal was gespeeld, maar ook omdat er op dat moment niet professioneel werd gespeeld in het gebied tussen Rotterdam en Den Bosch. Sels voorzag mogelijkheden voor een groot achterland.

Omdat ook het bestuur van de Dutch Basketball League de eredivisie graag ziet groeien, kunnen nieuwe clubs meteen beginnen op het hoogste niveau. Anders dan bij andere sporten hoeven ze niet onderaan de sportieve ladder te beginnen. Als maar aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Zo moet er een goede organisatie staan, de hal waarin wordt gespeeld moet aan een flink eisenpakket voldoen en er moet een begroting zijn van minimaal 200.000 euro. Omdat ook investeerders enthousiast raakten van de plannen van Dutch Windmills, was dat geld – bij dit soort plannen vaak een struikelblok – geen probleem. De kersverse eredivisionist werkt dit seizoen met een budget van zo’n 450.000 euro.

Investeerders

De investeerders spelen een belangrijke rol in de plannen van Sels. Naar Amerikaans voorbeeld is naast het sportieve aspect ook het ‘businessplan’ belangrijk. Dutch Windmills – uit marketingaspect is voor die naam gekozen – fungeert ook als springplank en verbinding voor Amerikaanse bedrijven die interesse hebben om in Nederland te investeren en Nederlandse bedrijven die zaken willen doen aan de overkant van de Atlantische Oceaan.

“We merken dat met name Amerikaanse investeerders met een Nederlandse achtergrond ons interessant vinden. Onze eerste sponsor was zo’n bedrijf, afkomstig uit Michigan”, legt Sels uit. “In andere steden waar plannen zijn om toe te treden tot de DBL kijken ze met ons mee. Zo hebben we gesprekken gehad met initiatiefnemers in Nijmegen. Mogelijk dat zij zich op de Duitse markt richten. We willen het hele Nederlandse basketbal op een hoger niveau krijgen.”

Geert Hammink

Om dat voor elkaar te krijgen, moet ook sportief resultaat worden geboekt. In de zomer werd Geert Hammink aangesteld als coach. De benoeming van de voormalig NBA-speler veroorzaakte een sneeuwbaleffect. Nederlands international Jito Kok tekende bij Dutch Windmills en ook meerdere Amerikaanse spelers sloegen aan op de naam van Hammink.

De doelstelling is om over drie jaar Europees basketbal in Dordrecht te spelen. Hammink denkt dat dat haalbaar is, maar ‘dit jaar gaat dat nog niet lukken’, beseft hij. “We hebben al grote stappen gezet, maar we zijn als laatste team met de voorbereiding begonnen en de spelers moeten nog wennen aan elkaar. We hopen in februari, maart het de topclubs moeilijk te kunnen maken.”

Lees ook:

Bonje over basketbalbuitenlanders

Houden buitenlandse basketbalspelers de ontwikkeling van Hollands talent tegen of bevorderen ze die juist?

Lees ook:

'Basketbal moet af van calimerogedrag'

Grootste zaalsport van Nederland kent ondanks zorgen een eredivisie met tien profteams

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden