Voor het eerst geeft de Fifa toe dat een WK met smeergeld is gekocht

Jack Warner, nu ook door de Fifa genoemd als man die zijn stem verkocht voor het WK 2010 Beeld Afp
Jack Warner, nu ook door de Fifa genoemd als man die zijn stem verkocht voor het WK 2010Beeld Afp

De Wereldvoetbalbond Fifa geeft voor het eerst toe dat voormalig topbestuurders hun stem hebben verkocht in ruil voor miljoenen dollars aan steekpenningen. Dat blijkt uit een vordering die de Fifa vandaag naar de Amerikaanse justitie stuurde, die fraude binnen de bond onderzoekt. Uit die vordering blijkt bovendien dat de Fifa 'tientallen miljoenen dollars' terug wil zien van corrupte voetbalbestuurders die de bond in crisis hebben gestort.

Redactie

De Fifa vindt zichzelf slachtoffer van hooggeplaatste voetbalbestuurders die in functie 'misbruik maakten van hun vertrouwenspositie'. Daardoor konden ze voor miljoenen aan steekpenningen achterover drukken, aldus de nieuwe Fifa-voorzitter Gianni Infantino.

Dat geld wil de bond nu terug. Als 'benadeelde partij' claimt de Fifa dat sportbestuurders zichzelf voor 28 miljoen dollar hebben verrijkt. "Ons geld moest worden gebruikt voor de bouw van voetbalvelden, niet voor huizen of zwembaden", aldus Infantino. "We willen geld terug, en het maakt niet uit hoe lang het duurt."

De claim van de Fifa wordt neergelegd bij de Amerikaanse justitie, die afgelopen jaar 41 (oud-) voetbalbestuurders en sportmarketeers aanklaagde wegens corruptie. Dat kon omdat een groot deel van de steekpenningen tussen de bestuurders werden betaald via Amerikaanse rekeningen. Met die aanklachten is een bedrag van zo'n 190 miljoen dollar gemoeid, wat volgens de Fifa genoeg geld is om de bond te compenseren voor geleden financiële schade en verlies van reputatie.

Omkoping bij WK 2010
In de vordering van de Fifa wordt één zaak in het bijzonder genoemd: een bedrag van tien miljoen dollar dat Zuid-Afrika (in de race voor de organisatie van het WK 2010) via een officiële bankrekening van de Fifa overmaakte naar Jack Warner, het voormalig hoofd van de Midden- en Zuid-Amerikaanse voetbalconfederatie CONCACAF.

De nieuwe Fifa-voorzitter Gianni Infantino. Beeld reuters
De nieuwe Fifa-voorzitter Gianni Infantino.Beeld reuters

Dit geld was officieel bedoeld om een Caribisch ontwikkelingsproject te steunen, maar was eigenlijk smeergeld. Warner, zijn rechterhand Chuck Blazer en een nog onbekend lid van het Fifa-comité dat een WK aanwijst zouden in ruil voor het geld hun stem geven aan Zuid-Afrika bij de toewijzingsprocedure voor het WK.

Dat deze smeergeldprocedure wordt genoemd door de Fifa is bijzonder, want het is voor het eerst dat de Fifa offcieel toegeeft dat voormalig leden van het uitvoerend comité van de bond zijn omgekocht door een land dat een WK wil organiseren. Eerdere berichten over de sjoemelpraktijken van Warner werden door de toenmalige Fifa-baas Sepp Blatter verwezen naar het rijk der fabeltjes, zelfs toen Blatters tweede man Jérôme Valcke genoemd werd als medeplichtige.

Helemaal opvallend is de nieuwe koers echter niet, want de nieuwe Fifa-topman Infantino kondigde bij zijn verkiezing afgelopen maand al aan dat hij wil breken met het Fifa-verleden. Met de huidige stellingname hoopt hij een signaal af te geven, denken analisten.

Ook steekpenningen in 1992
Uit de vordering blijkt ook dat Warner al eerder steekpenningen aannam. Zo werd hij in 1992 door Marokko omgekocht. Dat land was toen in de race om het WK van 1998 te organiseren, maar haalde dat toen niet. Twaalf jaar later klopte Marokko nogmaals bij Warner aan - en beloofde hem een miljoen dollar, maar die had al een deal gesloten met Zuid-Afrika, zo valt te lezen.

De Fifa onderschrijft met het verzoek de conclusies die de Amerikaanse justitie vorig jaar al openbaarde. Met name in de strijd om televisierechten verwisselden vele miljoenen op slinkse wijze van eigenaar. Jack Warner was daar een spil in, maar ook diverse Zuid-Amerikaanse bondsbestuurders, echoot de Fifa de FBI na.

Opvallend is ook dat de Fifa oud-bestuurder Jeffrey Webb ervan beschuldigt nog steeds extravagant te leven, ook al heeft hij schuld bekend. Zo zou hij onlangs een uiterst chique verjaardagsfeest voor zijn vrouw hebben georganiseerd, met goktafels en al. "Het wordt tijd voor Webb om zich voor al zijn daden te verantwoorden", aldus de Fifa.

Jeffrey Webb, die ervan wordt beschuldigd dat hij dankzij smeergeld nog steeds in luxe leeft. Beeld epa
Jeffrey Webb, die ervan wordt beschuldigd dat hij dankzij smeergeld nog steeds in luxe leeft.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden