Voor het eerst gaan Assad-regime en oppositie met elkaar praten

De leider van het Syrisch Nationaal Comité Moaz al-Khatib. Beeld afp
De leider van het Syrisch Nationaal Comité Moaz al-Khatib.Beeld afp

De leider van het Syrisch Nationaal Comité Ahmed Moaz al-Khatib heeft voor het eerst de mogelijkheid geopperd om met het Assad-regime te praten. Tot voor kort wilde Khatib daar niets van weten.

"Ik ben bereid om met de vertegenwoordigers van het Syrische regime direct aan tafel te zitten", stelde Khatib vandaag op zijn Facebookaccount. De gesprekken zouden wat hem betreft in het buitenland moeten plaatsvinden, het liefste in Tunis, Istanboel of Kaïro. Die regeringen onderhouden goede banden hebben met de Syrische oppositie. Verder had Khatib nog één eis: of Assad 160,000 politieke gevangenen wil vrijlaten.

Het lijkt vrijwel uitgesloten dat Assad aan die laatste eis tegemoet zal komen, en daarmee lijkt de kans dat er daadwerkelijk gesprekken tussen de vijanden zullen plaatsvinden ook verkeken.

Toch heeft de uitspraak van Khatib veel teweeg gebracht. Zo is het oppositieblok verdeelt geraakt door Khatibs toenadering. Sommige oppositieleden distantieerden zich dan ook meteen van zijn uitspraken. "Het Syrisch Nationaal Comité houdt vast aan de wil van het volk, en weigert concessies te doen aan het Syrische regime", aldus een lid van dezelfde organisatie als Khatib.

De verschuiving van Khatibs opstelling is opmerkelijk, want hij weigerde in december zelfs een verzoek van Rusland om met hem te praten. Toen eiste hij van Rusland een officieel excuus, gericht aan het Syrische volk, wegens de warme banden tussen Moskou en het Syrische regime. Nu is het Khatib zelf die met Assad wil praten.

De Syrische president kondigde eerder al aan dat hij gesprekken wil voeren met de oppositie. In januari was Assad van plan om een verzoeningsconferentie te houden, maar die ging niet door omdat geen enkele partij gehoor gaf aan zijn oproep.

Mogelijk heeft de veranderde houding van Khatib te maken met het uitblijven van buitenlandse militaire steun voor de oppositie. Met name westerse landen zijn bang dat wapens in handen kunnen vallen van extremisten, waarvan er steeds meer verschijnen. De oppositie lijkt daarmee verzwakt te zijn geworden, alsook Khatibs onderhandelingspositie ten opzichte van het regime.

Financieel zijn de meeste bondgenoten van de oppositie wel bereid om mee te helpen. Internationale donoren haalden vandaag meer dan een miljard euro op voor de oppositie en de opvang van vluchtelingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden