Voor het eerst euthanasie bij kind in België

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Voor het eerst heeft een minderjarige in België euthanasie gekregen. Het kind was ongeneeslijk ziek. België is het enige land ter wereld waar euthanasie wettelijk is toegestaan voor alle minderjarigen.

Redactie

Professor Wim Distelmans, voorzitter van de Federale Evaluatie en Controlecommissie Euthanasie, bevestigt in de Belgische krant Het Nieuwsblad dat de uitvoerende arts de euthanasie deze week heeft aangemeld. Het is niet bekend hoe oud het kind was en wanneer het is overleden. Het gaat om een Nederlandstalig dossier, wat erop wijst dat de euthanasie in Vlaanderen is uitgevoerd.

In Nederland is euthanasie alleen mogelijk voor kinderen vanaf twaalf jaar, in België voor alle minderjarigen. De wet kent strenge voorwaarden. Er moet sprake zijn van aanhoudend en ondraaglijk fysiek lijden, waarbij zeker is dat de patiënt 'binnen afzienbare termijn' zal overlijden. Het kind moet wilsbekwaam zijn en beide ouders moeten instemmen met het verzoek. "Er zijn gelukkig erg weinig kinderen die in aanmerking komen, maar dat betekent niet dat we hun het recht op een waardige dood mogen ontzeggen," zegt Distelmans.

In Nederland kan een minderjarige vanaf twaalf jaar een verzoek om euthanasie doen. Tussen twaalf en zestien jaar is instemming van de ouders of voogd vereist, bij zestien- en zeventienjarigen moeten die in de besluitvorming worden betrokken. Voor zover bekend is in Nederland tussen 2002 en 2012 het euthanasieverzoek van vijf minderjarigen gehonoreerd: één kind van 12, en vier van 16 en 17 jaar.

Het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties gaf Nederland in overweging om euthanasie bij minderjarigen te verbieden, maar dat advies heeft de politiek naast zich neergelegd. "We hebben in Nederland na heel veel discussie een uitermate zorgvuldig systeem tot stand gebracht met betrokkenheid van artsen en ouders", zei staatssecretaris Martin van Rijn (volksgezondheid) vorig jaar in Trouw. "We vinden echt dat we dat we het hier op een heel nette en zorgvuldige manier hebben vormgegeven en dat willen we graag zo houden."

Levensbeëindiging bij ernstig zieke kinderen in regels vatten is niet gewenst, vindt ethicus Theo Boer. Lees hier zijn opiniestuk dat eerder in Trouw verscheen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden