Voor het eerst een paus in moslimheiligdom

Paus Benedictus XVI stopt een brief met gebed in de Klaagmuur. ( FOTO AFP)

De tweede dag van het pauselijk bezoek aan Israël verliep rustig. Hij bezocht de heilige plaatsen voor joden en moslims. En droeg de mis op.

Paus Benedictus XVI heeft gisteren de Rotskoepel en de Klaagmuur in Jeruzalem bezocht, die door moslims en joden tot hun grootste heiligdommen worden gerekend. Het is de eerste keer dat het hoofd van de rooms- katholieke kerk het voor moslims heilige gebouw betreedt. De koepel is gebouwd op de rots vanwaar Mohammed zijn nachtelijke hemelreis zou hebben gemaakt.

Het is de tweede moskee die Benedictus tijdens zijn achtdaagse verblijf in het Midden-Oosten bezoekt. Zaterdag, in de Jordaanse hoofdstad Amman, veroorzaakte hij boze reacties omdat hij zijn schoeisel had aangehouden. Gisteren trok hij zijn rode schoenen uit. De Rotskoepel staat op de plek waar vroeger de joodse Tempel stond. De Klaagmuur, die de paus meteen daarna bezocht, is in feite de enig overgebleven muur van het Tempelcomplex.

Op het briefje dat de paus traditiegetrouw tussen de stenen stopte stond een bede gericht aan ’de God van Abraham, Izaak en Jakob’ om vrede te brengen ’aan het Heilig Land, aan het Midden-Oosten en aan de gehele menselijke familie’.

Na een politiek beladen eerste dag stond de tweede dag van zijn bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden in het teken van ontmoetingen met religieuze leiders, maar ook daarin klonk het politieke conflict door. De hoogste islamitische geestelijke in Jeruzalem overhandigde de paus een brief waarin hij zijn beklag deed over het Israëlische beleid en het Vaticaan opriep te helpen bij het verwezenlijken van het recht van het Palestijnse volk op „vrijheid, zelfbeschikking en zijn andere legitieme rechten”.

In de middag kon de paus zich uiteindelijk tot zijn eigen schare wenden. In de zaal waar volgens de overlevering het Laatste Avondmaal plaatsvond, sprak hij de bisschoppen toe. De plek staat bovenaan op het lijstje van ’heilige plaatsen’ waarover het Vaticaan het beheer eist. Overleg tussen Israël en het Vaticaan over tal van heilige plaatsen sleept zich al jaren voort, maar ook geruzie over onroerend goedbelasting voor de kerkelijke bezittingen vormt onderdeel van de dialoog.

De Israëlische veiligheidsdienst had de pausmobiel afgekeurd als ’te onveilig’, maar voor de mis gistermiddag in Getsemane arriveerde Benedictus in eigen mobiel en kon hij zijn hart ophalen aan de juichende gelovigen aan de kant.

In de media sudderde de discussie door over ’de ontbrekende spijtbetuigingen’ tijdens zijn rede in Jad Vasjem, de gedenkplaats voor de Holocaust. Oud-diplomaat Avi Pazner nam het voor de paus op. Zijn speechschrijvers hadden zich slechts vergist in de plek: „In Jordanië sprak de paus over de band tussen christenen en joden, en bij aankomst in Israël had hij woorden over de Holocaust gesproken die hij beter in Jad Vasjem had kunnen zeggen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden