Voor het eerst besmetting met zikavirus in Verenigde Staten

In de staat Texas heeft de eerste besmetting met het zikavirus plaatsgevonden op het vasteland van de Verenigde Staten. De lokale gezondheidsautoriteiten vermoeden dat het virus door seksueel verkeer is overgebracht - de patiënt had seks gehad met iemand die in het uitbraak-gebied (Latijns-Amerika) was geweest.

Het zikavirus, dat bij een deel van de besmette personen milde aandoeningen veroorzaakt (koorts, gewrichts- en hoofdpijn, uitslag), wordt ook in verband gebracht met een geboorteafwijking bij baby's (een extreem kleine schedel). Onder meer daarom sloeg de Wereldgezondheidsorganisatie WHO afgelopen maandag alarm en noemde de uitbraak een internationale noodsituatie.

Het virus verspreidt zich snel in Latijns-Amerika, met Brazilië als zwaarst getroffen land. Meer dan vier miljoen mensen zouden er besmet kunnen raken. Gisteren uitte de WHO zorg dat het virus zich ook snel kan uitbreiden naar Afrika en Azië, waar de mug die het virus overbrengt (Aedes aegypti) veel voorkomt.

Er kwamen ook meldingen uit onder andere Ierland en Australië, waar patiënten het virus mee hadden genomen uit het uitbraakgebied.

De WHO kondigde gisteren eerste maatregelen aan om de uitbraak op de voet te volgen. In twintig tot dertig armere landen, waar de gezondheidszorg niet zo goed is, zal speciaal uitgekeken worden naar schedelafwijkingen bij baby's, om snel te kunnen zien of er zich een ander patroon (en dus mogelijk een virusuitbraak) voordoet.

Ook de internationale farmaceuten hebben zich inmiddels op het zikavirus gestort. De concerns Pfizer, Johnson&Johnson, Merck en Sanofi Pasteur gaan op zoek naar een vaccin, en hopen daarbij aanknopingspunten te vinden bij bestaande vaccins. Sanofi hoopt bijvoorbeeld dat zijn middel tegen dengue gebruikt kan worden. Hoe dan ook zal het een tijd duren voordat een vaccin beschikbaar komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden