Voor het eerst berecht Vaticaan zelf een ontuchtige geestelijke

Jozef Wesolowski Beeld epa
Jozef WesolowskiBeeld epa

Hij hoeft niet in een Vaticaanse cel, maar Jozef Wesolowski krijgt wel een volledig proces. De zaak tegen voormalig Vaticaans ambassadeur in de Dominicaanse Republiek is een novum: voor het eerst berecht het kerkstaatje zelf een geestelijke voor seksueel misbruik.

Robin de Wever

Wesolowki (66) vergreep zich tijdens ambassadeurschap meermaals aan jonge schoenenpoetsers. Althans, dat is de beschuldiging die een diaken uit zijn bisdom twee jaar geleden in een brief aan zijn superieuren uitte. Toen die brief opdook in de Dominicaanse media, haalde het Vaticaan hem stilletjes terug naar Rome. In juni werd hij uit het priesterambt gezet.

Dinsdag draaide het Vaticaan de duimschroeven aan: in afwachting van de rechtszaak heeft hij huisarrest. Celstraf zou vanwege zijn slechte gezondheid geen optie zijn. Dat die zaak zal worden gevoerd in Vaticaanstad, op basis van Vaticaans recht, komt door een complexe samenloop van omstandigheden. Wesolowski's vermeende misbruik vond plaats in de Dominicaanse Republiek, maar vanwege zijn diplomatieke onschendbaarheid kon hij daar tijdens zijn ambassadeurschap niet voor worden aangeklaagd.

Sinds zijn ontslag is hij kwetsbaarder, maar omdat Vaticaanstad hem terughaalde en niet uitleverde is van een Dominicaans proces voorlopig geen sprake. Dat weerhield het Dominicaanse openbaar ministerie er overigens niet van om hem aan te klagen.

De paus wil geen getreuzel
Onder Vaticaans strafrecht hangt Wesolowski een gevangenisstraf van 12 jaar boven het hoofd. Precedent is er niet, want de Vaticaanse rechtbank houdt zich zelden met grote misdrijven bezig. In het cellencomplex achter de Sint Annakerk zitten vooral zakkenrollers en kruimeldieven. De laatste hooggeplaatste gevangene was Paolo Gabriele, de butler van paus Benedictus XVI die twee jaar geleden interne documenten lekte.

Of het Vaticaan Wesolowski, indien schuldig, streng zal bestraffen is nog onduidelijk. Paus Franciscus wil volgens zijn woordvoerder geen getreuzel. Hij vindt de klachten 'ernstig en delicaat' en hoopt op 'rechtvaardigheid en nauwkeurigheid'. In mei noemde Franciscus seksueel misbruik 'een lelijke misdaad' en vergeleek hij het met een satanische mis. In juli beloofde hij dat het verzwijgen van misbruik verleden tijd is.

Critici wachten naar eigen zeggen nog steeds tot Franciscus de daad bij het woord voegt. Volgens hen heeft hij nog nauwelijks maatregelen genomen. Het Vaticaan bezweert dat het terugroepen van Wesolowski geen poging was om misbruik toe te dekken en binnenskamers af te handelen. De pauselijke woordvoerder houdt de mogelijkheid open dat hij later alsnog wordt uitgeleverd aan de Dominicaanse Republiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden