Voor het concert des levens zijn toch spullen te koop

Het leven The Life Fair toont de menselijke neiging ons onzekere bestaan zekerder te maken. Het Museum voor Architectuur Design zet de bezoeker aan het denken. Een implantaatvakantie, Poetin-parfum... Wil ik dit?

Van alle tegeltjes met wijze spreuken luidt de bekendste: 'Van het concert des levens krijgt niemand een program'. Oftewel: We hebben er nu eenmaal geen invloed op hoe het in een mensenleven loopt. Het gaat zoals het gaat.

Aan die gedachte wordt nu gemorreld. De behoefte om onze levensloop te sturen, dringt langzaam maar zeker ons dagelijks leven binnen, zo is te zien op de expositie The Life Fair in Het Nieuwe Instituut te Rotterdam, het voormalige NAi.

'Welkom bij The Life Fair , waar het leven dat u wilt leven al op u wacht', staat er bij de ingang. Wie de benedenzaal aan de kant van het Museumpark betreedt, waant zich op een markt waar vreemde snuiters de meest ongelooflijke producten aanprijzen. Dingen en diensten die de consument zwoel lijken toe te fluisteren: Dankzij ons krijgt u invloed op uw leven. Kijk zelf maar.

En inderdaad: We aaien knuffelrobots tegen dementie, we kunnen zelf doktertje spelen met allerlei medische thuishulpjes, er hangt een set baby-attributen die de start van een nieuw leven 'aantoonbaar beter' maakt en zo lonken er wel meer tamelijk onschuldige producten, die allemaal daadwerkelijk te koop zijn. Ongemakkelijker wordt het al bij het zien - en vooral het ruiken - van de parfumlijn van Poetin. Leaders Number One heet het. Jakkes. Bijna ongemerkt verandert deze 'levensbeurs' in een moreel winkelcentrum.

Te koop: Een zalf die donkere mensen blanker maakt, een drinkbeker met de afbeelding van het kind van een ander (van Facebook geript), een implantaatvakantie waarvan je letterlijk als een ander mens terugkeert (namelijk met nieuwe borsten en billen), een 'hyperrealistische' love doll (alleen voor volwassenen), en een apparaatje waar je rustiger van wordt als je dat op je hoofd klemt. Bij ieder product groeit het denkbeeldige vraagteken boven het hoofd van de bezoeker. Wil ik dit? En wat betekent dit?Dat zijn wel de twee voornaamste kwesties.

Yev Kravt, medewerkster van Het Nieuwe Instituut: "De mensen komen binnen met één vraag, namelijk: Wat is er te zien? En ze gaan met een heleboel vragen weer naar buiten."

Vragen oproepen en mensen aan het denken zetten, precies waar Het Nieuwe Instituut naar streeft sinds het drie jaar geleden min of meer noodgedwongen van koers veranderde. Het gebouw (bijnaam: het wasrek) van architect Jo Coenen herbergt nu het Museum voor Architectuur Design en digitale cultuur, het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw en het Agentschap voor architectuur, design en digitale cultuur. Kravt: "Anders dan het voormalige NAi, brengt Het Nieuwe Instituut tentoonstellingen met een wetenschappelijke, actuele en maatschappelijke aanleiding. Daardoor zijn de mogelijkheden bijna oneindig."

Maar vast niet zo oneindig als de mogelijkheden van het leven zelf. Wat te zeggen van een euthanasieachtbaan, die zo is gebouwd dat wie erin stapt, sterft. Ongemerkt, door de g-krachten. Waarmee er dus nu ook een programma is voor het concert des doods.

THE LIFE FAIR is nog tot en met 8 januari 2017 te zien in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden