Voor Heijmans gaat de zon weer schijnen

Bouwbedrijf maakt winst, vooral door stijgende vraag naar huizen

Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Maar wie naar de zomer verlangt, kan blij zijn met een zwaluw.

Beleggers reageerden gisteren opvallend enthousiast op het bericht dat de Brabantse bouwer Heijmans betere tijden verwacht. Bij de presentatie van Heijmans' resultaten over 2015 zei bestuursvoorzitter Bert van der Els dat 'het onderliggende operationeel resultaat in 2016 positief moet kunnen zijn'. Dat Heijmans dit jaar 'een duidelijke stap voorwaarts' gaat maken. En dat Heijmans nog altijd geld kan lenen bij banken en geen nieuwe aandelen hoeft uit te geven. Het aandeel steeg daarop met 15 procent.

Maar Van der Els was niet alleen heel voorzichtig ('moet positief kunnen zijn') hij beloofde ook geen nettowinst over 2016. Het 'onderliggende operationeel resultaat' is jargon voor de winst exclusief bijzondere posten, resultaten van joint-ventures, waardeverminderingen van grond en kosten voor reorganisaties. Natuurlijk is er een kans dat Heijmans dit jaar niet tegen tegenvallers aanloopt. Maar ongelukken zitten bij bouwers in een klein hoekje - Heijmans is zeker geen uitzondering op die regel. Daarbij houden de banken scherp in de gaten of Heijmans aan zijn kredietvoorwaarden voldoet.

Nettowinst bij Heijmans, beleggers verlangen ernaar. Sinds de crisis in 2008 uitbrak, beëindigde het bouwbedrijf maar twee jaren met zwarte cijfers. De overige zes leed Heijmans verlies. In 2014 was dat 47 miljoen, vorig jaar 27 miljoen. Opnieuw waren er verliezen op infrastructuurprojecten die Heijmans in de crisisjaren heeft aangenomen tegen een te lage prijs of tegen te hoge risico's. Een aantal van die projecten is nog niet af.

Dat Van der Els betere resultaten verwacht - die zwaluw - komt deels door de stijgende vraag naar woningen. Heijmans verkocht er 1791 in 2015 tegen 1347 in 2014. Het bedrijf gaat dit jaar onder meer 900 woningen bouwen in Culemborg, 252 appartementen verbeteren in Utrecht, 600 woningen neerzetten in Den Haag en de grote Fenixloodsen in de Rotterdamse wijk Katendrecht ombouwen tot een complex vol lofts.

Heijmans wil secuurder gaan werken. Van der Els: "Wij sturen nauwgezet op verwerving van opdrachten met aanvaardbare risico's en reële marges, en op strakke realisatie van deze projecten. We zien daar ook de eerste resultaten van." In andere woorden: het moet uit zijn met die lage inschrijvingen op risicovolle projecten.

Dat betekent dat Heijmans minder snel inschrijft op projecten, zoals de bouw van kantoren, winkelpanden en wegen. Of het werknemersbestand ondanks die betere tijden in de woningbouw zal toenemen, is dan ook twijfelachtig. Eind december werkten er 6582 mensen voor de bouwer uit Rosmalen. In 2008 waren dat er nog 11.000. Maar beleggers? Die verlangen naar de zon.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden