Naschrift

Voor Hayden en Inge veranderde de vreugde van klimmen in een nachtmerrie

Hayden en Inge op een van hun geliefde bergtoppen.Beeld Instagram

Enkele weken geleden werd het hem te veel. In een artikel beschreef Hayden Kennedy de offers die de klimsport eist van iedereen die leeft om wanden te bestijgen en pieken te bereiken. 

Hij was pas 27, maar nu al had hij te veel vrienden naar bergen zien trekken om nooit meer terug te keren. Zo vluchtig als de gedenkwaardige beklimmingen, zo vergankelijk waren ook de klimkompanen. Het klautervirus, was zowel een zegen als een vloek - en hij wist niet wat hij daar mee aan moest.

Toch was dit nu inzinkende besef niet gestoeld op aanvankelijke ignorantie. Kennedy groeide op met een bekende bergbeklimmer als vader, Michael, en een moeder die filmfestivals organiseerde rondom het treksportthema. Zijn ouders namen hem al op jonge leeftijd mee de Amerikaanse bergtoppen op, en vanaf zijn dertiende begon hij zich boeksgewijs te verdiepen in de geschiedenis van de sport en de helden van het verleden. Hij realiseerde zich dat hij zijn ervaringen veelal zou delen met geesten, maar wist ook wat zijn levensdoel was: heel veel bergen bedwingen.

Daartoe koos hij na de middelbare school, net als zijn vader, voor de 'universiteit van bergonië'. Met klusjes en losse baantjes vergaarde Kennedy het geld voor zijn mondiale expedities, al werden die snel deels gesponsord. Vooral rond Kerstmis wist hij zijn talent daarbij om te zetten in almaar aanwassende stapels dollarbiljetten. Hij beklom de gevels van huizen om voor de bewoners de kerstverlichting op te hangen, en haalde die na enkele maanden weer weg. Dat hij zo meewerkte aan 'een van de meest weerzinwekkende uitingen van het Amerikaanse consumentisme' nam de idealistische Kennedy op de koop toe.

Al snel gold hij als de grootste belofte van de klimsport. Met intens gemak en een door zijn collega's geroemd superieur technisch inzicht veroverde hij nooit eerder begane routes over de meest complexe berghellingen.

Bescheidenheid

Maar meer nog dan dat viel hij op door zijn bescheidenheid. Hij deed niet aan Facebook, legde zijn expedities niet vast op sociale media en gaf zelden interviews. Het ging hem om de ervaringen zelf, niet om het hypen van zijn eigen glorieuze ego. "Ik ben een flut-millennial", concludeerde hij.

Toch was hij even ongewild wereldnieuws nadat hij in 2012 de Chileens-Argentijnse Cerro Torre op eerlijke wijze beklom, en vervolgens met zijn partner de in 1970 door een voorganger langs een andere helling overdadig geslagen 'oneerlijke' klimgrepen deels te verwijderen. Dat leidde tot woede van mindere klimmers die nu een gemakkelijk trapje naar boven moesten ontberen, maar Kennedy meende dat hij de berg zijn integriteit had teruggegeven.

Toen hij vorig jaar Inge Perkins op een klimfestival ontmoette, vonden ze elkaar in de liefde voor uitdagende hoogten en sneeuw. Net als hij had de wiskundestudente een indrukwekkende palmares vol klim- en crosscountry-skitrofeeën, en al snel reisden ze samen de bergen van de wereld af.

Op 7 oktober skiede het paar in de bergen nabij hun woonplaats toen een lawine hen verzwolg. Kennedy wist zichzelf te bevrijden en zocht wanhopig naar zijn vriendin in de sneeuw. Tevergeefs. Het noodbaken in Perkins' rugzak was niet ingeschakeld.

Overmand door verdriet besloot Kennedy dat zijn grote liefde het een-na-laatste offer was dat de bergen zich gulzig hadden toegeëigend. Het laatste bracht hij zelf. Terwijl het lichaam van Perkins aan de sneeuw werd onttrokken, nam hij in hun gezamenlijke woning zijn eigen leven.

Hayden Kennedy werd geboren in januari 1990 in Carbondale. Hij overleed op 7 oktober 2017 in Bozeman. Inge Sadie Perkins werd geboren op 30 juli 1994. Ze overleed op 7 oktober 2017 op Imp Peak.

In het naschrift beschrijft Trouw het leven van onlangs overleden bekende of heel gewone mensen. Lees hier meer naschriften.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden