Voor Gore is het Witte Huis een misje waard

Elian Gonzalez is gisteren een pion geworden in de Amerikaanse presidentsverkiezingsstrijd. Vice-president en Democratisch kandidaat voor het Witte Huis Al Gore is kennelijk zo belust op het winnen in Florida dit najaar dat hij een wit voetje is gaan halen bij de Cubaanse gemeenschap in de staat.

De verwachting is dat de strijd tussen Gore en de Republikein, en gouverneur van Texas, George W. Bush spannend wordt, misschien net zo'n race als in 1960 toen John F. Kennedy maar net won van Richard Nixon. Dus zijn de 25 kiesmannen die Florida heeft te bieden een fel begeerde buit.

Vier jaar geleden won Bill Clinton in de Sunshine State, deels omdat steeds meer bejaarden uit het noorden hun residentie in Florida zoeken. Bejaarden vooral die hun pensioensvoorzieningen bij Clintons Democraten in veiliger handen achten dan bij de Republikeinen.

Maar de Texaanse gouverneur Bush heeft er twee jaar geleden een wapen bijgekregen. Zijn broer Jeb is de hoogste bestuurder in Florida geworden en kan dus kiezers voor de Republikeinse kandidaat mobiliseren.

Een belangrijke groepering onder die kiezers zijn de Cubaanse Amerikanen. Dit fel anti-Castro-gezinde electoraat beheerst de politiek in met name de hoofdstad Miami.

Met zijn stellingname dat niet Washington -zeg maar het Witte Huis, minister Janet Reno van justitie en de immigratiedienst INS- moet beslissen over het lot van het Cubaanse jongetje, maar de familierechter in Florida kiest Al Gore partij voor de Cubanen en tegen zijn eigen regering.

Een bekering te elfder ure, heeft Bush de gelegenheidspositionering van Gore half ironisch genoemd. Nu nog kijken wat zijn invloed op de minister en de president in deze zaak is, voegt de Texaanse gouverneur er aan toe.

Zijn staatgenoot Tom DeLay, een van de Republikeinse leiders in het Huis van Afgevaardigden verhult zijn wantrouwen over Gore's beweegredenen aanzienlijk minder. Hij meent dat Gore nu moet samenwerken met het Congres om Elian in de Verenigde Staten te houden. Om er in één adem aan toe te voegen: ,,Of zijn standpunt nu ingegeven wordt door zijn geweten of door eerbied voor het kiescollege''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden