Voor Goedkoop was er altijd al niets aan de hand

AMSTERDAM - “Mijn gevoel is heel erg persoonlijk. Dat houd ik voor mij alleen.” Bert Goedkoop, bondscoach van de vrouwenvolleyballers, demonstreerde gisteren op niet mis te verstane wijze dat hij helemaal geen zin had in de afsluitende persconferentie over de affaire die zijn naam heeft gekregen. Voor Goedkoop was er niets aan de hand.

Voor anderen wel. Voor Paul Ruijsenaars en Geert Slot bijvoorbeeld, beleidsmedewerkers van NOC-NSF, die meewerkten aan de opstelling van gedragsregels 'ter preventie van seksuele intimidatie'. Zij meldden vorig najaar aan het steunpunt-NOC-NSF dat er geruchten gingen over een relatie die Goedkoop met een van zijn speelsters zou hebben.

Of voor de coaches Agnes Brunninkhuis (AMVJ) en Appie Crijnsen (VVC), die lieten weten dat zij hun speelsters na een uitstapje in het Oranjeteam gebroken en met eetstoornissen terugkregen. Zij traden met hun klachten in de publiciteit.

Voor Topvolleybal Nederland (TVN), verantwoordelijk voor de selectie, waren dat aanleidingen een onderzoek in te stellen. Was/is Bert Goedkoop de Clinton van het vrouwenvolleybal? Oud-international Kirsten Gleis werd verzocht een rapport op te stellen over wat er mis was. Dat rapport is er nu, en hoewel er misstanden zijn vastgesteld, zijn die niet zo dat Goedkoop of een andere betrokkene moet opstappen.

Op een persconferentie gaf TVN gisteren een samenvatting van het rapport-Gleis. Er zijn tegenstellingen vastgesteld, meldde voorzitter Paul Schaling, en ook vermeend voortrekken van Riëtte Fledderus. In merendeel zou het neerkomen op communicatieproblemen in de groep, en ook wel puberaal gedrag. Schaling: “Af en toe was er sprake van doorgeschoten psychologische druk, maar van een Sodom- en Gomorra-toestand of van intimidatiepraktijken is ons niets gebleken. Het gaat om een groep jonge meisjes waarin normale spanningen leven. Maar de kritiek wijst er niet op dat op schandalige wijze met mensen is omgesprongen.” Uit het rapport van Gleis heeft TVN de conclusie getrokken dat er een vrouwelijke teambegeleider moet komen.

Schaling benadrukte dat er veel gesprekken zijn geweest. Met Brunninkhuis (“uiterst positief, niet op de man, maar vanuit integriteit”), met ouders en met de in Brazilië spelende Ingrid Visser (“ook positief; zij wil graag deel blijven uitmaken van het Nederlands team”). Niets anders aan de hand dus dan “dat er geen verhouding bestaat tussen Bert Goedkoop en Riëtte Fledderus, dat niets gebleken is van medische misstanden en dat er fouten zijn gemaakt in de communicatie.” En dus is er geen reden om niet het volle vertrouwen in Goedkoop uit te spreken.

Zelf zat Bert Goedkoop zich naast de TVN-voorzitter zichtbaar te verbijten. Voor hem, zo gaf hij toe, had dat hele rapport-Gleis niet gehoeven. “Wat daarin stond, wist ik al. Er zitten enkele sterke persoonlijkheden in de groep. Die vertellen me heus wel wat ze vinden.” En het voortrekken van Fledderus? Goedkoop: “Met een spelverdeelster is een intensiever contact nodig dan met de rest.”

De roddels hebben hem een slechte tijd bezorgd “Dan dacht ik: wat gebeurt hier nu weer? Tussen mij en het team zijn geen problemen. Kritiek bespreek ik met mijn team. Als ik dan lees dat ik speelster uitscheld, vind ik dat gênant. Het is niet juist. Ik scheld niet en ik vloek niet. Dat doet niemand in het team. Dat past niet in onze omgangsvormen.”

Nee, voor Goedkoop had het rapport niet gehoeven, maar “TVN heeft het recht om van iemand die ze goed betalen te weten hoe hij werkt en hoe daarover gedacht wordt.”

Goedkoop had wel een verklaring voor de spanning die in de groep was ontstaan. “In '97 hebben we minder gepresteerd dan anders. Dat is normaal voor een na-olympisch jaar. Na het EK in 1995 en de vijfde plaats bij de Spelen in '96 zaten we aan de grens. Nu is topsport grensverleggend, maar toch komt dan de vraag: hebben we dat er nog wel voor over? Ik leg geen psychologische druk op, maar topsport legt zware eisen op. Niet iedere speelster kan hiermee omgaan. Vooral als je met nieuwe jonge meisjes start, kunnen er moeilijkheden ontstaan. Jonge meisjes hebben aparte begeleiding nodig, andere dan ervaren speelsters.”

Dus is het nu zoeken naar een begeleidster voor juist die jonge groep. Schaling: “Het zal niet meevallen een goede persoon te vinden. Er zijn al gesprekken gevoerd, maar we hebben geen haast. Kwaliteit staat voorop en dat mag wel wat tijd kosten.”

En zo moet er dus gisteren een eind zijn gekomen aan 'De Affaire-Goedkoop'. Gesmoord in een dialoog van twee heren van wie één er zichtbaar de pest in had. De ander van die twee: “Toen we Bert aanstelden, wisten we dat we niet de meest sociale figuur binnenhaalden. We zochten echter geen entertainer, maar een vakman. Met zijn gevoel en verstand draagt hij bij aan de prestaties van het team. Hij is misschien wat hoekig. Zo presenteert hij zich nu ook.”

Vergelijken met Clinton gaat dus mank. Wel heeft Goedkoop onder de affaire geleden. “Er is de laatste tijd veel op mijn persoon gespeeld. Mijn ouders werden gebeld, mijn auto is beklad, ik ben bedreigd en mijn antwoordapparaat is volgescholden.”

Schaling had wel begrip voor Goedkoops narrige houding: “Het is niet leuk als je een uur lang zo voor de pers moet verschijnen. Ook ik vond deze persconferentie afschuwelijk, maar het moest om de zaak netjes af te ronden. Maar laten we ons nu richten op het doel: Sydney 2000. Als we dat niet halen, worden we pas echt hard afgerekend.”

Weersing blijft. Henriëtte Weersing blijft beschikbaar voor het nationale volleybalteam. Weersing keerde voor het duel met Roemenië, dat Oranje met 3-1 verloor, voorlopig voor één wedstrijd terug. “Het is haar goed bevallen. Ze heeft het gevoel dat ze deze jonge groep nog veel kan leren”, aldus bondscoach Bert Goedkoop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden