Voor even maakt uniform indruk

Nederlanders lijken allergisch voor uniformen. Behalve als Defensie open dagen organiseert, de erwtensoep gratis is en je zomaar de speeltuin van het Korps Mariniers in mag.

Rob Pietersen

Een drenkeling gered, een drugsbende opgerold, een terroristische aanslag voorkomen, een bom onschadelijk gemaakt. En dat tweemaal daags. Welkom bij de Marinedagen 2008.

D-Day in Den Helder. Mariniers maken zich op hun landingsvaartuigen klaar de wal te bestormen, parachutisten springen uit kleine vliegtuigjes. Dit is theater bij het water. Groot, groter, grootst.

Eén weekeinde per jaar staan er files naar Den Helder, zijn alleen de langste treinen lang genoeg en rijden er pendelbussen door straten waar doorgaans alleen wat eenzame fietsers de altijd bazige wind trotseren.

De open dagen van de marine trekken jaarlijks rond de 200.000 toeschouwers. En niemand kijkt er meer van op. „Waarom zou je aan het concept iets veranderen. Dit programma is een succesformule”, zegt luitenant ter zee Suzanne Damstra.

Eind juni waren de Luchtmachtdagen in Leeuwarden. Ook goed voor 200.000 bezoekers en lange files. De Landmachtdagen bestaan pas sinds kort en blijven nog even achter. In Oirschot (130.000 belangstellenden) waren alleen klachten over opstoppingen bij het verlaten van het terrein waar, zo vlak voor de start van het EK voetbal, oranje camouflageshirts werden uitgedeeld. Ook het rantsoeneren van 15.000 liter gratis erwtensoep liep niet helemaal vlekkeloos.

Zulke beginnersfouten zullen ze na ruim vijftig jaar in Den Helder niet meer maken. Met de naamsverandering van de Nationale Vlootdagen in Marinedagen krijgen ook de circusnummers van de mariniers erkenning.

Het gaat allang niet meer alleen om bootjes in de Nieuwe Haven van Den Helder. „Op sommige schepen werken groen en blauw door elkaar heen”, zegt luitenant ter zee Pauline Handgraaf. Zo heet de samenwerking van marine en mariniers dus in jargon.

Ze dragen mooie uniformen, Damstra en Handgraaf. Vandaag zijn, van matroos tot admiraal, de mensen met de strepen de ’sterren’. En dat terwijl Nederland op al die andere dagen van het jaar allergisch lijkt voor gezag. Agenten klagen over gebrek aan respect, NS-personeel wordt agressief benaderd, net als ambulancepersoneel en brandweer. Zelfs verpleegsters en stewardessen hebben last van te mondige klanten.

Zijn die matrozen niet die jongens die laveloos Arubaanse discotheken onveilig maken? En mariniers niet die helden die in een strandstoel op het dek het Caraïbisch gebied bewaken? „Doorgaans wordt er een beetje gek naar mijn uniform gekeken”, erkent Handgraaf. „Maar vandaag niet. Vandaag vraagt iedereen nieuwsgierig hoe het is als vrouw tussen al die mannen. Hoe het zit met de hiërarchie, met de rangen. Hier kunnen we de mensen laten zien wat we doen als we de rest van het jaar onzichtbaar zijn. Vertellen we over onze missies in Somalië, Tsjaad en Libanon.”

De Marinedagen als familiepretpark. Vandaag geen elfjes en prinsesjes, maar kinderen geschminkt in camouflagekleuren. Even verderop worden ze vermaakt in de speeltuin van het Korps Mariniers, met hindernisbaan, klimmuur en kabelbaan om te ’tokkelen’. Kraampjes met suikerspinnen en popcorn zijn in de buurt.

Het is ook druk bij de onderzeeboten de Harer Majesteits Dolfijn en de Bruinvis. „Iedereen wil zien hoe daar zestig mensen kunnen leven en werken en een maand onderwater kunnen blijven”, zegt Handgraaf terwijl iets verderop de ’Lord of the Rings’, sergeant en turner Yuri van Gelder, zijn kunsten vertoont. Waarna de marineversie van Te Land, Ter Zee en In de Lucht, het spektakel met boten, helikopters, parachutisten en mariniers, losbarst.

Vandaag kijken volwassenen die van zo’n baan droomden naar helden in uniform die die droombaan hebben. Vandaag ruiken kinderen het avontuur. Er zijn sinds kort weer piraten op de verre zeeën, maar ’onze’ marine maakt de kust weer veilig. Desnoods tweemaal daags.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden