Voor even is de A31 voor de fiets

reportage | Human Power Team is tevreden met resultaat van test met supertweewieler VeloX3

ELLIS ELLENBROEK

Een groepje rolstoelers staat in de berm langs de A31, op een steenworp afstand van twee grote borden met 'ga terug' erop. Voor een keer mag dat. Een deel van de snelweg was in Friesland gisteren een paar uur afgesloten vanwege een recordpoging met een ligfiets. Bewoners van zorgboerderij Herbergier in Dronrijp lazen het in de krant en wilden het spektakel niet missen. Overal langs de weg nog veel meer nieuwsgierigen.

Het Human Power Team, techniekstudenten uit Delft en studenten bewegingswetenschappen van de Amsterdamse VU, had Rijkswaterstaat gevraagd om een recht stuk weg van zo'n acht kilometer. Het team, dat de snelste ligfiets ter wereld probeert te bouwen, wilde hun derde ontwerp, de VeloX3 testen. Rijkswaterstaat werkte volgens directeur netwerkontwikkeling Louis Schouwstra mee aan het ongebruikelijke verzoek, omdat de organisatie zelf ook benieuwd is hoe nieuwe technologie ingezet kan worden voor duurzaam transport. De keus viel op het stuk A31 tussen Franeker en Dronrijp omdat daar gemiddeld maar duizend auto's per uur rijden, en 's zomers nog minder. En het verkeer is er zonder noemenswaardige vertraging gemakkelijk om te leiden.

De mensen van de Herbergier verwachten een fiets op zonne-energie te zien passeren. "Een hele brede", zegt begeleidend verpleegkundige Fokke Boomsma, "die natuurlijk vol met zonnepanelen zit." Maar het vervoermiddel dat na een flinke poos wachten voorbij suist, is een uiterst slank stuk aerodynamisch vernuft. De studenten van het Human Power Team hebben het pronkstuk eerder dinsdagochtend liefdevol uit hun bus getild, neergelaten op het asfalt en uit het foedraal gepeld.

Sebastiaan Bowier (25), geschoren benen en een fietspak dat uitbundig naar waspoeder ruikt, wordt in de fiets gehesen. Hij is een vooraanstaand ligfietser die als beste uit de selectie kwam. De bewegingswetenschappers hebben hem flink getraind en op een dieet gezet van onder meer bietensap, fruit en brood. De studenten plakken de klep boven zijn hoofd dicht met tape. Raampjes heeft deze derde Velox niet meer. Bowier kijkt via een camera. "Ik zie dan zelfs meer dan door een raampje."

Kondigt het team vooraf aan te hopen dat honderd kilometer per uur wordt gehaald, Bowier klokt uiteindelijk 'slechts' 78,8 kilometer. "Ik had door de wind moeite de fiets recht op de weg te houden", zegt hij als hij bezweet uit de VeloX3 komt. Toch is het team tevreden. Teamleider Wouter Lion: "Er is nog geen Nederlands record, dus dit is in elk geval een record."

In september komt het er echt op aan. Dan vertrekken renner, techneuten en bewegingswetenschappers naar de Verenigde Staten om op een woestijnweg in Nevada een gooi te doen naar het wereldsnelheidsrecord ligfietsen. Dat staat op 133 kilometer per uur.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden