Eindexamen

Voor Engels heeft Yara nauwelijks geoefend, ze is goed in talen

Yara Derksen Beeld rv
Yara DerksenBeeld rv

Voor 212.000 scholieren is het zo ver: zij doen eindexamen. Yara Derksen (18) van het Arentheem College in Arnhem maakt vandaag het examen Engels voor vwo. Hoe bereidt zij zich voor?

Marissa Klaver

De vooruitblik

Het liefst zit Yara Derksen voorin in de klas, maar vandaag maakt ze haar examen achterin. Dat komt door haar examennummer, vertelt Yara. "Ik zag er van tevoren een beetje tegenop, maar het is heel fijn en rustig achterin. Ik heb geen last van mensen die naar de wc gaan of eerder klaar zijn."

Yara gaat vroeg naar school. Ze wil rustig haar plekje kunnen opzoeken en nog even met vrienden kletsen. In haar tas zitten 'heel veel pennen en potloden', twaalf markeerstiften en een nietmachine om de examenboekjes aan elkaar te nieten, vertelt Yara. "Ik vind al die losse papieren zo vervelend."

Engels is een goed examen om mee te beginnen, zegt Yara. "Ik denk dat ik een hoog cijfer kan halen. Dat geeft zelfvertrouwen." Ze vindt Engels belangrijk, maar niet super interessant. Vooral op vakantie is het handig. "Je hebt het gewoon nodig. Iedereen spreekt Engels."

Op één proefexamen na heeft Yara eigenlijk niets voorbereid. Ze is goed in talen en staat een acht voor Engels. Gisteravond stond ze dan ook op het hockeyveld. "Ik speel op hoog niveau, dus een training missen zit er niet in. Ook niet in de examenperiode." Volgens haar is de afleiding ook wel even lekker.

De terugblik

Voor het eerst maakte Tiemen Cocquyt, de Belgische conservator van het wetenschappelijk Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, een Nederlands examen wiskunde. En dat beviel hem wel. "De opgaven focussen op het echte rekenen." Het examen heeft daarmee een goede wiskundige basis, vindt Cocquyt.

Vanaf de zeventiende eeuw werd wiskunde steeds praktischer benaderd, vertelt hij. "Leuk die formules, maar wat kun je ermee in het dagelijks leven?" Jonge wiskundigen mochten pas aan complexe vraagstukken beginnen als ze goed konden omgaan met tellers, noemers en breuken. "Die vereisten zie je in dit examen nog terug."

Een wijnboer, de Mona Lisa en een frietzak: de meeste sommen bevatten een uitgebreid verhaal. Cocquyt: "De makers van dit examen hebben vast gelachen." Die verhalen maken het examen ook pittig. "Je moet de opdracht heel rustig lezen. Als je te snel leest, beantwoord je snel de verkeerde vraag."

Een opgave over een stervormige Marokkaanse fontein kan zo het museum in, vindt hij. De kandidaat moet symmetrieassen op de fontein tekenen. "Net als in ons museum vraagt deze opgave niet om rekenen, maar wiskundig puzzelen." Juist over die puzzels breken topwiskundigen ook nog weleens hun hoofd, benadrukt Cocquyt. "Puzzelen vergt niet alleen wiskundig inzicht, je ziet ook dat je wiskunde op de gekste plekken tegenkomt."

Uit het vmbo-tl-examen wiskunde van gisteren

Vraag: Iris heeft een poster van de Mona Lisa aan haar muur hangen. De afmetingen van de poster zijn 100 cm bij 80 cm. De echte Mona Lisa is 77 cm bij 53 cm. Bereken of de poster een vergroting is van de echte Mona Lisa. Schrijf je berekening op.

Antwoord: Nee, de poster is geen vergroting. Voorbeeld berekening;
100 : 77 = 1,29
80 : 53 = 1,50
De vergrotingsfactor van de lengte en de breedte van het schilderij zijn niet gelijk.

Hoeveel heeft u onthouden van het eindexamen? Test uw kennis op trouw.nl/eindexamens2018. U leest daar ook de verhalen van andere eindexamenkandidaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden