Voor en tegen

Het is niet makkelijk voor Amerikaanse artiesten om vol te houden dat ze het niet helemaal eens zijn met de oorlog in Irak. Het zal je maar gebeuren dat een woedende menigte je cd's op straat aan diggelen slaat. Dat gebeurde The Dixie Chicks, een in de Verenigde Staten ontzettend populaire damesgroep die country-liedjes zingt. Zangeres Natalie Maines had zich laten ontvallen dat ze zich als Texaanse schaamt voor haar staatgenoot George Bush. Veel radiostations, vooral die in het zuiden van de VS, besloten om geen plaatjes van de Chicks meer te draaien.

Harmen van Dijk

Toen de zanger van de rockgroep Pearl Jam tijdens een concert in Denver een masker van George Bush aan zijn microfoon hing begon de zaal hem uit te joelen en liepen tientallen fans naar buiten. ,,Maar we steunen de troepen hoor'', probeerde zanger Eddie Vedder het nog goed te maken.

Madonna koos de afgelopen week eieren voor haar geld. Ze had bij haar nieuwe single 'American Life', die net uit is, een video gemaakt waarin ze onder andere een handgranaat gooit naar een sterk op de Amerikaanse president gelijkende acteur. ,,Niet erg smaakvol in een tijd van oorlog'', vond de superster zelf en ze besloot het filmpje niet uit te brengen. ,,Uit respect voor onze soldaten, die ik ondersteun en voor wie ik bid, wil ik niet het risico lopen dat iemand de bedoeling van deze video verkeerd opvat'', voegde ze er nog aan toe. Wie het filmpje gezien heeft kan niet anders dan concluderen dat Madonna een paar maanden geleden, toen ze de clip opnam, nog fel tegen de oorlog was. Nu is ze weliswaar 'voor vrede' maar beslist niet 'anti-Bush'. De controversiële superster heeft haar lesje wel geleerd. Ze kan ver gaan, maar ze is niet onkwetsbaar.

Anderen zetten echter onverdroten door. Meest opvallend is wel het duet dat de zanger Lenny Kravitz opnam met de Iraakse zanger Kadim Al Sahir. Vorige week stond al in deze krant dat hij dit nummer via internet heeft uitgebracht, omdat platenmaatschappijen en radiostations hun handen er niet aan durven te branden. De groepen REM en The Beastie Boys kozen dezelfde weg.

Het lijkt wel alsof alle artiesten in de VS tegen de oorlog zijn -tijdens het oscargala en de Grammy-uitreiking maakten velen hun mening meer en minder subtiel kenbaar. Maar zijn er eigenlijk ook nog artiesten die het beleid van hun regering steunen? Ja, die zijn er ook. Om te beginnen de Amerikaanse Idols (ja, de collega's van Jamai en Jim zeg maar). Zij zouden een versie opnemen van het nummer 'What the World Needs Now is love', een compositie van Burt Bacharach en Hal David. Maar het publiek mocht ook daar beslissen en koos overweldigend voor de nummers 'I'm Proud to be an American' en 'God Bless the USA' van Lee Greenwood. En die werden dus op een single uitgebracht.

Een wat dubieuze bijdrage komt van de zanger R. Kelly. Terwijl hij zit te wachten op het begin van een proces waarin hij zich moet verdedigen tegen de beschuldiging dat hij zich heeft beziggehouden met kinderporno, nam hij ook een single op. 'A Soldier's Heart' heet 'ie en het is een 'ode aan de moed van de Amerikaanse soldaten'. De opbrengst van de single gaat naar families van militairen. Kelly hoopt ook nog voor de troepen op te kunnen treden.

En dan is er nog de single 'Born in the USA' van Bruce Springsteen die ook weer veel te horen is, als een soort volkslied. Je kunt inderdaad lekker meebrullen met dit nummer dat een kleine twintig jaar geleden een hit was. Maar velen zijn vergeten dat het eigenlijk een cynisch commentaar van Springsteen was op de nogal beroerde behandeling die Vietnam-veteranen na hun terugkeer in de VS ten deel viel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden