Voor elke Italiaan die uit Nederland vertrekt, komen twee nieuwe

De Italiaanse Lucandrea Baraldi in zijn Eindhovense woning annex studio. Beeld Merlin Daleman
De Italiaanse Lucandrea Baraldi in zijn Eindhovense woning annex studio.Beeld Merlin Daleman

Er blijven steeds meer Italianen in Nederland hangen. Meer pizzeria's dus? Nee, juist meer design.

Evi Guldemeester

In vijf jaar tijd is het aantal Italianen dat naar Nederland verhuist nagenoeg verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), die Trouw opvroeg. In 2016 trokken 5608 Italianen naar Nederland, in 2011 waren dat er 2768. "Voor iedere Italiaan die weggaat, komen twee nieuwe", zegt Tarek Chazli, consul van de ambassade van Italië in Den Haag.

De Nederlandse bevolking groeit en dat komt vooral door de komst van immigranten, zo bleek in december. Die stijging is duidelijk zichtbaar onder de Italianen. Hun aantal groeit in Nederland harder dan in Frankrijk, België en Duitsland, aldus Chazli.

Van de Zuid-Europese landen verruilen ook Spanjaarden, Portugezen en Grieken hun thuisland voor Nederland, maar minder vaak en in kleinere aantallen dan Italianen.

De tekst loopt door onder de grafiek.

Economische crisis

Op dit moment wonen volgens het CBS ruim vijftigduizend Italianen in Nederland. "Dat zijn er meer dan ooit", zegt Daniela Tasca van stichting Culturissima. Zij deed onderzoek naar Italiaanse immigranten voor het project '1001 Italianen' en schat het werkelijke aantal Italianen op honderdduizend. "Veel mensen registreren zich niet en trekken van stad naar stad."

Ze laten Florence, Rome of Pisa achter zich en vestigen zich vooral in Eindhoven, Groningen en Amsterdam, weet Tasca. Volgens haar heeft de toestroom van Italianen te maken met de economische crisis waaruit hun thuisland aanzienlijk minder vlot is opgekrabbeld dan Nederland.

Brexit

"Daarnaast Nederland heeft een positief imago in de Italiaanse media", zegt Tasca. Het staat te boek als het land waar alles mogelijk is. Ook speelt de Brexit een rol; waar veel Italianen eerder hun heil in Londen zochten, is dat sinds de Brexit steeds vaker Nederland. Daar kunnen zij zich als mede-Europeaan zonder gedoe vestigen.

Italianen hebben in Nederland geen verblijfsvergunning nodig. Wel moeten zij, als ze hier willen werken of langer dan vier maanden blijven, een burgersservicenummer aanvragen. Italianen die vijf jaar of langer in Nederland verblijven kunnen het document 'Duurzaam verblijf burgers van de Unie' krijgen.

Dat we weinig horen over de groeiende groep Italianen in Nederland, komt niet alleen doordat we zonder klagen hun pizza's afnemen. "Ze integreren over het algemeen goed", zegt Chazli. "De angst die in West-Europa heerst dat Poolse loodgieters banen afpakken, bestaat niet jegens Italianen. Dat komt omdat zij niet in één sector werken en zich niet clusteren."

Kunstenaars

In het verleden emigreerden Italianen naar Nederland om te werken als ijsmaker of schoorsteenveger. Nu zijn het vooral Italiaanse studenten, expats en ook horecamedewerkers, zegt Tasca. Een grote groep gaat volgens haar aan de slag als kunstenaar of in de ICT. "In Italië is dat ondanks de aantrekkende economie lastig."

Er zijn bovendien weinig opleidingen in Italië zijn die zich toespitsen op design. "Een Design Academy zoals in Eindhoven heeft Italië niet."

Dat meer Italianen hier als computernerd of kunstenaar komen, betekent niet dat er geen Italiaanse restaurants worden geopend, zegt Tasca. Minder pizzeria's misschien, maar wel weer streekrestaurants die de keuken van Rome of Sicilië serveren.

'Ik voel mij een Nederlandse designer'

Lucandrea Baraldi (26) Woont en werkt in Eindhoven

Wie aan Italië denkt, denkt vaak aan de historie, rijke eetcultuur en design. Maar het is niet de beste plaats voor conceptuele designers, vindt Lucandrea Baraldi (26) uit Carpi. Hij verkiest Nederland boven zijn thuisland. "Voor mijn carrière zou het niet makkelijk zijn als ik terug verhuis."

Ruim anderhalf jaar geleden is Baraldi afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Hij woont en werkt net buiten het Eindhovense centrum in een kleine bovenwoning van een multiculturele winkelstraat. Momenteel staat Baraldi op de wachtlijst voor een studio, want hij is nog niet van plan Nederland te verlaten.

"Ik houd van Nederlands design. Het is innovatief, speels en daagt de status-quo uit", zegt hij. Dat is de reden waarom Baraldi zes jaar geleden op het vliegtuig naar Nederland stapte. "Het Italiaans design is functioneel, elegant, maar gebaseerd op ouderwetse modellen." Daar herkent hij zich niet in. "Ik voel mij meer een Nederlandse designer."

Baraldi legt uit dat het Nederlands design niet zozeer tastbaar hoeft te zijn. "Ik ontwerp geen theepotten of stoelen", zegt hij. "Ik ontwerp belevenissen en concepten."

Samen met zeven andere designers heeft hij stichting We Are opgericht. Zij werken bijvoorbeeld aan de verbetering van veiligheid van mensenrechtenadvocaten in risicogebieden. Hoe ziet dat er concreet uit? "Denk bijvoorbeeld aan een app, zodat zij beter met elkaar en het publiek kunnen communiceren, zonder gevaar."

Volgens Baraldi kan design zeer effectief problemen oplossen. "Het moet in ieder besluitvormingsproces betrokken worden. Designers kijken net even iets anders naar een kwestie."

Ongeveer drie keer per jaar gaat Baraldi terug naar huis. "Ik houd van mijn land en ik mis de cultuur", zegt hij. "Maar in Nederland heb ik mijn vrienden en werk. Ik weet waar ik materiaal moet kopen, hoe ik een subsidie aanvraag en heb hier een netwerk."

Het is niet alleen de design-wereld die Baraldi in Nederland houdt. "Alles is hier veel beter georganiseerd. Als je in Italië iets voor elkaar wil krijgen, dan moet je door een hele administratieve rompslomp."

Al het geregel werkt volgens hem demotiverend en is tijdrovend. "Hier is alles toegankelijker. Daardoor heb ik meer tijd om te focussen op mijn werk, wat ik het liefste doe."

Lees ook: Nederlandse bevolking groeit vooral door migranten uit Europa en Azië

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden