Voor een verlovingsfeestje lijkt het nog wat aan de vroege k...

Williams vriendinnetje Kate heet voortaan Catherine: de troon lonkt.

Voor een verlovingsfeestje lijkt het nog wat aan de vroege kant en aan het geluid van bruidsklokken hoeft dus helemaal niet te worden gedacht, maar er zijn wel steeds meer tekenen dat de Britse koninklijke familie Kate, pardon: Catherine Middleton van harte in haar midden wil opnemen.

Want het is niet niks als The Queen zelve je vraagt om gastvrouw te zijn op een van haar Royal Ascot-party’s. Maar wie de vriendin van prins William ook in die rol wil zien moet worden teleurgesteld: Kate (26) mijdt vandaag de koninklijke tent op het meest exclusieve paardenrenevenement van Engeland. Ze wil niet dat alle aandacht naar haar uitgaat en dat er alleen nog maar meer wordt gespeculeerd over haar toekomst als Britse koningin.

Vorige week werd haar koninklijke vriend (25) als duizendste lid opgenomen in het gezelschap van de Orde van de Kousenband, het chicste van de Britse ridderorden. Niet alleen mocht Kate Middleton daarbij aanwezig zijn, ze was in het illustere gezelschap van Williams broer Harry, haar ’aanstaande schoonmoeder’ Camilla en tante in spe Sophie. Ze lachte uitbundig om een grap van haar ’aanstaande zwager’ en onderhield zich, weliswaar verscholen achter een immense hoed, charmant met de twee andere dames van blauwen bloede. Ja, dat gaat stapsgewijs de richting van het paleisbalkon op.

Onlangs mocht Middleton William al vertegenwoordigen op het bruiloftsfeest van diens neef Peter Phillips, de zoon van prinses Anne en haar eerste echtgenoot Mark Phillips. William had al een uitnodiging aangenomen voor een ander huwelijkspartijtje. Hij vergezelde zijn ex-vriendin Jecca Craig naar Kenia, waar haar broer Batian trouwde. Maar niemand die daar kwaad van spreekt. Kate heeft wel laten doorschemeren dat ze eenmalig als stand-in voor William heeft opgetreden. Een volgende keer moet ze toch echt tot de familie behoren.

Er zijn meer tekenen dat Middleton nu serieus wordt klaargestoomd voor een rol in de hoogste regionen van de familie Windsor. Begin deze maand wist de Britse pers te melden dat koningin Elizabeth erop had aangedrongen dat haar ’aanstaande aangetrouwde kleinkind’ een echte baan zou krijgen.

Nu is Kate, na bij de modeketen Jigsaw te hebben gewerkt, nog het hulpje van pa in zijn onderneming van kinderfeestartikelen. Maar wie in de Britse koninklijke familie trouwt, wordt geacht zich als werkpaard te gedragen, net zoals de godmother, die op haar 82ste nog onvermoeibaar stad, land en wereld afreist. Dus binnenkort zal Kate wel een volledige dagtaak krijgen in een representatieve bedrijfstak.

En wie nog een paar aardige signalen wil zien: tot nu toe kreeg Kate alleen bewaking als ze in gezelschap van William was. Sinds kort wordt ze belangrijk genoeg gevonden om haar eigen beveiligers te hebben. Kenners weten te melden dat hetzelfde met Diana gebeurde, enkele maanden voor haar verloving met Charles werd afgekondigd.

En ten slotte: Kate wil in het vervolg Catherine wordt genoemd. Dat klinkt voornamer. Leuk, weer eens een Catherine als koningin. De laatste leefde aan de zijde van Hendrik VIII. Hij had zelfs drie Catherines. De eerste werd afgedankt, de tweede werd een kopje kleiner gemaakt en de derde droeg hem naar zijn graf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden