Voor een portie hoop moet je op school zijn

Op de Prinses Maxima basisschool in Berkel en Rodenrijs werden Rozen uitgedeeld aan de kinderen in het kader van de Week van de Hoop.  Beeld Phil Nijhuis
Op de Prinses Maxima basisschool in Berkel en Rodenrijs werden Rozen uitgedeeld aan de kinderen in het kader van de Week van de Hoop.Beeld Phil Nijhuis

De Prinses Máximaschool in Berkel en Rodenrijs is een van de 450 christelijke scholen die ‘De week van de hoop’ vieren.

Laura van Baars

Wat is hoop? Hanneke de Frel, directeur van de christelijke Prinses Máximaschool in Berkel en Rodenrijs, vond het prachtig hoe een paar kinderen in haar groep 6 het antwoord gaven: ‘Vertrouwen hebben in de goede afloop’. “Want dat is het. Zeker in de week na de verkiezingen.”

De Prinses Máximaschool is een van de 450 scholen die deze week ‘De week van de hoop’ vieren. De hoopweek is een initiatief van de koepel van christelijke en katholieke scholen Verus, die, niet voor niets, deze week precies na de verkiezingen plande. Gisterochtend bood Verus een petitie aan op het Binnenhof met tien agendapunten voor de kabinetsonderhandelingen. 150 kinderen vormden het woord HOOP op het plein om de petitie kracht bij te zetten.

Behoefte aan hoop

“Het is de eerste keer dat we dit doen”, zegt organisator Casper van Dorp. “Na de berichten over aanslagen en geweld bestaat in Nederland het idee: waar gaat het naartoe met dit land? Mensen hebben behoefte aan hoop. Daarom zijn ze ook in groten getale naar de stembus gegaan vorige week. Bij Verus dachten we dat er geen betere manier is om hoop te geven, dan te laten zien wat er op scholen gebeurt. Daar zitten kinderen met hun veerkracht, creativiteit en flexibiliteit. Als je ze vraagt wat ze willen, dan hebben ze het over milieu of minder ruziemaken. Ze willen kinderen in arme landen en vluchtelingen helpen.”

Om de hoop van kinderen ook over te brengen op mensen die niet dagelijks kinderen in huis hebben, heeft Verus een app gemaakt op de website ikhebhoop.nl, waarop scholen filmpjes kunnen uploaden met mooie dingen die er op school gebeuren. Op de Prinses Máximaschool gaan ze deze week tijdens de godsdienstlessen en het ‘melk drinken’ tijd besteden aan het lespakket dat Verus ontwikkelde over hoop. De Frel: “Het gaat over maatschappelijke problemen als de files, pesten of de plastic soep in de oceaan.” De app heeft ook speciale lessen voor middelbare scholen, mbo’s en pabo’s.

Om de kinderen alvast te enthousiasmeren om mee te doen, kregen ze gisteren allemaal een rode roos. Een roos? “Tja, dat dat doet denken aan de PvdA en is misschien net jammer”, glimlacht De Frel. “Met deze uitslag… Maar het gaat ons erom dat ze de roos uitdelen aan iemand van wie ze denken dat die het nodig heeft.” In groep 6 willen de meeste kinderen hun roos aan een opa of oma geven. Omdat ze alleen zijn, of in het ziekenhuis liggen met prostaatkanker of een operatie aan een been.

Onderwerpen

Hoop is voor de jongste klassen nog wel een lastig begrip, zegt De Frel. “Eigenlijk te moeilijk. Voor hen is hoop vooral dat ze ’s middags met een vriendje mogen spelen. Maar vanaf groep 6 begrijpen kinderen het al heel goed.” Voor Merel zit hoop hem in het verhaal van Nelson Mandela, waarover groep 6 vorige week sprak. “Ik zou zelf niet zo lang in de gevangenis willen zitten. 27 jaar. Maar blanke mensen spelen de baas over zwarten, en hij wilde een einde maken aan apartheid.”

De kinderen denken dat je met praten een heel eind komt als je oorlog wilt voorkomen. “Net als met die Turkse minister”, zegt een jongetje. “Ze hadden gewoon met hem moeten praten.” De Frel is trots. De kinderen zijn goed op de hoogte.

“Pittige onderwerpen krijgen kinderen echt wel mee”, zegt De Frel. “Ook in de jongste klassen, al moet het bij hen even bezinken en komt bijvoorbeeld een MH17 pas een week na de ramp ter sprake. Wij putten er hoop uit als de kinderen samen kunnen praten over deze onderwerpen. We maken ze kleiner, vertalen ze naar schoolpleinniveau. Al is dat natuurlijk met de MH17 wel erg lastig. Maar vaak zie je dat die gesprekken over dood of oorlog er wel toe leiden dat kinderen omzien naar elkaar.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden