Voor een optimistisch geluid

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR EN MEDIA

De opkomst van de PVV noemde hij een persoonlijke nederlaag en de ondergang van de befaamde Nederlandse tolerantie baarde hem grote zorgen. Toch klonk de donderdag overleden journalist Anil Ramdas strijdbaar toen hij in 2010 met het tv-programma 'Z.O.Z.' begon.

'De multiculturele maatschappij bestaat, zoals de Waddenzee bestaat', zei hij opgewekt. 'Het is absurd om die mislukt te verklaren, iets wat zelfs binnen de sociaaldemocratie een trend is geworden. Diversiteit is geen keuze, maar een voldongen feit.' Voor Ramdas speelde alleen de vraag hoe die wordt vormgegeven, op weg naar een beschaafde samenleving, en de antwoorden zocht hij in 'Z.O.Z.'. Vanmiddag zendt de VPRO de aflevering uit die woensdag is opgenomen.

Op 16 februari 1958 werd Ramdas geboren in Suriname. Op zijn vierenvijftigste verjaardag maakte hij een einde aan zijn leven. Ramdas omschreef zichzelf als een kosmopolitische, progressieve intellectueel. In 1977 ging hij studeren in Amsterdam, waar hij in 1989 redacteur werd van opinieblad De Groene Amsterdammer. Drie jaar later werd hij columnist, essayist en reisverslaggever bij NRC Handelsblad. In die periode ging hij ook aan de slag bij de VPRO.

'In Mijn Vaders Huis' was bijvoorbeeld een serie tv-interviews met Westerse en niet-Westerse denkers over de botsing van culturen en de rol van de wetenschap en de media daarin. Van 1997 tot en met 2000 presenteerde hij met schrijver Stephan Sanders het mediaprogramma 'Het Blauwe Licht'. In 2005 maakte hij met Peter van Ingen 'De grote avond van de beschaving'. De omroep herinnert hem als 'een scherp observeerder met oog voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen'.

In 1997 kreeg Ramdas de E. du Perronprijs, voor de bevordering van begrip tussen bevolkingsgroepen. Van 2003 tot 2005 was hij directeur van debatcentrum De Balie in Amsterdam. Vorig jaar verscheen zijn roman 'Badal', over een Hindostaans-Surinaamse Nederlander, wiens huwelijk en carrière voorbij zijn.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden