Opinie

Voor een dubbeltje geboren

'Als je voor een dubbeltje geboren bent, bereik je nooit een kwartje', zong Louis Davids in 1935. Het lied uit de film 'Op Stap', waarin ook zus Heintje en Fien de la Mar speelden, werd het thema van de eerste aflevering van een nieuwe reeks, 'Andermans Veren'.

Het cabaretprogramma 'Andermans Veren', dat inmiddels al een paar seizoenen draait, bedient zich van een opvallende en specifieke formule. In het Amsterdamse theater de Kleine Komedie bekijken presentator Roeland Kooijmans en commentatoren Jacques Klöters en Kick van der Veer een aantal cabaretfragmenten en voorzien die vervolgens van hun commentaar. De liedjes en teksten hebben allemaal betrekking op het thema van die avond, deze aflevering dus 'het lot' of 'het noodlot.'

De Avro, die de serie uitzendt, put uit een rijk gevuld archief en kiest in de eerste aflevering voor een afwisselend menu. We horen 'De seizoenen', een lied van Joop Stokkermans en Ivo de Wijs, vertolkt door Jasperina de Jong en Lieuwe Visser. Verder zet Paul van Vliet het typetje 'Arie' neer, zingen Acda en de Munnik de hit 'Het regent zonnestralen' en bezingt Drs. P. het lot van de veerman in het lied 'De veerpont' uit 1974.

Die afwisseling is echter meteen ook het zwakke punt van 'Andermans Veren'. Immers, de Drs. P.-liefhebber houdt niet noodzakelijkerwijs van Acda en de Munnik en andersom. Sfeer en karakter van de fragmenten liggen soms wel érg ver uit elkaar.

Een groter bezwaar is dat slechts weinig -en misschien wel geen enkel- cabaret zich leent voor theoretisch geleuter en geanalyseer. De fragmenten kunnen nog zo zorgvuldig gekozen en uniek zijn, zodra iemand een betoog meent te moeten houden over de bedoelingen van een artiest, is de lol er wel vanaf.

Temeer omdat Klöters en Van der Veer weinig opzienbarends toevoegen. De 'experts' schermen beiden met wat jaartallen en andere overbodige kennis, maar zijn niet in staat écht interessante ontboezemingen te doen. Daar krijgen ze overigens ook de tijd niet voor van presentator Kooijmans, die als een sneltrein door het programma raast.

Het is zeker geen straf om naar 'Andermans Veren' te kijken, daar zijn de fragmenten te leuk voor. Maar helaas mag het lot van 'Andermans Veren' bekend worden verondersteld: het programma zal wel nooit meer goed uit de verf komen.

Wie voor een dubbeltje geboren is...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden