Column

Voor deze ene keer was ik het zomaar eens met de paus

Elma Drayer Beeld
Elma Drayer

Dat ik nog nooit van de man had gehoord, ligt beslist aan mij. Dinsdag las ik in deze krant dat Don Miguel Ruiz ('drie turven hoog met een serene uitstraling en een zachte stem') heel beroemd is, vooral in de Verenigde Staten. Daar verkocht hij meer dan vier miljoen exemplaren van zijn boek 'De vier inzichten'. Ook leerde ik dat hij stamt uit een Mexicaans 'oervolk' dat zijn wijsheden eeuwenlang geheim hield "om te voorkomen dat Europeanen er misbruik van zouden maken". Maar aangezien dat gevaar inmiddels is geweken, begrijp ik, wil hij die 'inzichten' nu graag met ons delen.

Ik veerde op. Hoe zouden ze luiden? Welnu: "Wees onberispelijk in je woorden. Vat niets persoonlijk op. Ga niet uit van veronderstellingen. Doe altijd je best. En wees kritisch, maar leer te luisteren."

Tussen ons gezegd en gezwegen: dit leken me inzichten die je ook heel best kunt verwerven als je wiegje op Hollandse bodem stond. Sterker, het is de tegeltjeswijsheid van uw en mijn tante Jo. Maar liggen je wortels in een Mexicaans oervolk, dan kun je er blijkbaar heel beroemd mee worden.

De man had nog een bemoedigende boodschap in petto: de wereld zal niet vergaan op 21 december aanstaande. Een hele opluchting, natuurlijk. In het land der spirituelen is die datum immers iets om sidderend naar uit te kijken. Dat heeft, als ik het wel heb, te maken met het aflopen van de Maya-kalender. Don Miguel Ruiz voorspelt slechts een overgang van 'bijgeloof en disrespect' naar een tijdperk van 'hoger bewustzijn, een wij-denken, respect en positief denken'. Wat deze vaagpraat betekent, ik heb geen idee. Maar verontrustend klinkt het in elk geval niet.

Op internet daarentegen krioelt het van de esoterische wijsneuzen die zeker weten dat op die dag de Apocalyps daadwerkelijk zal plaatsvinden. Mijn persoonlijke favoriet is het geloof dat er as we speak een onheilsplaneet ('Niburu' of 'Planeet X') op de aarde afstormt die ons precies op 21 december zal raken. En dat de Nasa daar alles van afweet, doch de mensheid opzettelijk in het ongewisse houdt. Anderen menen dat het zo'n vaart niet zal lopen, maar dat er iets spectaculairs gebeurt staat ook volgens hen buiten kijf. Naar verluidt zijn zo'n 90.000 nieuwsgierigen van plan om naar Guatemala af te reizen om ter plekke het einde van de Maya-kalender mee te maken. Ook het Franse dorpje Bugarach, aan de voet van de Pyreneeën, verwacht binnenkort horden ondergangstoeristen. Zij hopen dat daar op 21 december buitenaardse wezens zullen landen teneinde hen te redden van de ondergang. Echt.

Dat nog nimmer in de geschiedenis ook maar één apocalytisch scenario is uitgekomen, lijkt al deze lieden weinig te deren. Onlangs werd het zelfs Benedictus XVI te gortig. Vorige maand drukte hij in het wekelijkse angelusgebed zijn toehoorders op het hart geen geloof te hechten aan eindtijdvoorspellingen in boeken, films en op internet. Voor deze ene keer was ik het zomaar eens met de paus.

Maar het leukste tegengeluid komt uit eigen land. In het zogeheten Skeptisch Café te Utrecht kun je op 21 december 'onder het genot van een drankje' gezellig samen aftellen naar het einde der tijden.

Het is dat ik op de jongste dag al bezet ben. Anders was ik zeker gegaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden