Voor derde jaar op rij geven leden minder aan PKN

REDACTIE RELIGIE EN FILOSOFIE

Er is dit jaar weer minder geld gegeven aan de grootste protestantse kerk. Uit de eerste resultaten van de jaarlijkse geldwerfactie Kerkbalans, waarin de grotere kerken in Nederland samenwerken, blijkt dat de giften van leden van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) steeds sterker dalen.

Dit jaar werd onder hen 183,9 miljoen euro opgehaald. Vorig jaar was dat nog 189 miljoen, en in 2011 was dat 193 miljoen. In de jaren daarvoor stegen de inkomsten van de actie nog.

De kerk krimpt. Maar er valt de kerk nog iets anders op. Tot nu toe groeide de hoogte van het gemiddelde bedrag dat een lid jaarlijks aan de kerk schonk. Minder mensen gaven meer. Daar is nu een einde aan gekomen.

Een verklaring daarvoor, legt de kerk uit, is het overlijden van kerkleden van de oudere generatie. Die schonk jaarlijks veel meer dan de jongere generatie.

De kerkrentmeesters, die plaatselijk de giften vergaren, geven vaker dan voorheen de economische crisis en de daling van de inkomsten die daarmee gepaard gaat, op als reden voor de lager uitgevallen giften.

Ook zijn er fors meer gemeenten die een daling van de inkomsten signaleren. Nu noteert zeventig procent van alle PKN-gemeenten rode cijfers ten opzichte van vorige jaren.

Kerkleden dragen gemiddeld zo'n 88 euro per jaar bij aan hun plaatselijke gemeente. De geldwerfactie vormt de voornaamste bron van inkomsten voor gemeenten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden