Voor Den Haag is The Passion gratis reclame

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Het paasspektakel The Passion krijgt een vervolg. Het muzikale evenement over de laatste uren van Jezus wordt dit jaar opgevoerd in Den Haag. Net als voorgaande jaren trekt er een processie met een groot verlicht kruis door de straten op weg naar het hoofdpodium. Bekende Nederlanders spelen bijbelse personages. Zo speelde vorig jaar, in Rotterdam, Danny de Munk de rol van Jezus en was Frans Bauer Petrus. Daar kwamen toen duizenden mensen op af.

Het is opmerkelijk dat het christelijke festijn in Den Haag plaatsvindt. De gemeente weerde bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen stemhokjes uit kerkgebouwen. De godshuizen zouden niet neutraal zijn, waardoor de scheiding van kerk en staat in gevaar zou komen. Voor dit christelijke massagebeuren in de openbare ruimte ziet de gemeente evenwel geen problemen. Integendeel, het festijn is 'een mooie pr-stunt', zegt gemeentewoordvoerster Esther Andoetoe. "Al die beelden op tv van Den Haag. Dit betekent een enorme uitstraling voor onze stad. Bovendien: wij subsidiëren niets."

Leo Feijen van de RKK, een van de organiserende partijen, noemt het weliswaar opvallend dat de gemeente Den Haag niet dwarsligt, maar volgens hem komen tegelijk ook de belangen van de stad en van de christelijke omroepen samen. "Voor ons christelijke omroepen is dit verhaal het wezen van het christendom en voor de gemeente is hetzelfde verhaal een cultureel gegeven."

The Passion is een samenwerking tussen de omroepen EO en RKK, het Nederlands Bijbelgenootschap, de Protestantse Kerk in Nederland, de rooms-katholieke kerk en de gemeente Den Haag. Het is een manier waarop de kerkgenootschappen een doelgroep bereiken die anders nooit in de kerk komt. Zo keken er vorig jaar 1,7 miljoen mensen naar de live uitzending op televisie. Feijen: "De helft van het aantal kijkers kwam vorig jaar echt nooit in een kerk. Die weten bij wijze van spreken niet eens het verschil tussen Kerst en Pasen." Welke bekende personen de bijbelse helden dit jaar spelen wil Feijen pas zeggen op 'het speciale persmoment' eind februari.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden