Voor de zomer blijkt of Clinton met de billen bloot moet

WASHINGTON - Het Amerikaanse hooggerechtshof doet deze zomer uitspraak en de implicaties voor president Bill Clinton zijn enorm. Stel, om meteen maar de pikantste te nemen, dat de president van de Verenigde Staten, zijn onderbroek moet laten zakken om te laten zien wat nu die unieke kenmerken aan zijn geslachtsdelen zijn die Paula Jones zegt te kunnen beschrijven?

Jones' advocaten stonden gisteren, een week voor de nieuwe beëdiging van Clinton, voor de negen hoogste rechters om ervoor te pleiten dat Paula Jones de president voor de rechter zou kunnen dagen wegens seksuele intimidatie. Want per slot van rekening staat hij net als iedere andere Amerikaan niet boven de wet en moet hij beoordeeld kunnen worden. Nee, zeggen de advocaten van de president, onze cliënt verkeert als staatshoofd in een unieke positie. En daarom moet de behandeling van de zaak worden uitgesteld tot na 2001 als zijn tweede ambtstermijn er op zit.

Paula Jones heeft die middag in mei 1991 in het Little Rocks Hotel Excelsior nooit kunnen dromen dat zij ooit een beroemdheid zou worden, met haar foto op de voorpagina van het weekblad Newsweek, en advocaten die haar zaak bepleiten voor het hooggerechtshof. Zij wordt - zo is haar versie - die dag benaderd door een politieman die haar vraagt mee te gaan naar een kamer waar gouverneur Clinton op haar wacht. “Wat leuk, misschien krijg ik wel een betere baan”, denkt ze. Niets van dat alles. Clinton gaat naast haar zitten, legt zijn handen op haar schouder en laat zijn broek zakken. Geschokt rent Jones de kamer uit.

Als zij in het voorjaar de zaak op aandrang van conservatieve politici naar buiten brengt vindt Jones weinig geloof. Clinton, die inmiddels ruim een jaar president is, ontkent haar ooit te hebben ontmoet. Ze is bovendien niet vreselijk aantrekkelijk en heeft niet bepaald een leven als moeder Teresa geleid.

Paula Jones sleept Clinton wegens seksuele intimidatie voor de rechter en eist een schadevergoeding van 700 000 dollar. Advocaten van beide kanten beginnen met troefkaarten te smijten. Er zouden naaktfoto's van Jones zijn. Maar Clintons advocaten worden heel zenuwachtig als Jones laat weten bepaalde unieke kenmerken van Clintons genitaliën te kunnen beschrijven.

Het hooggerechtshof moet nu een heel principiële grondwettelijke vraag beantwoorden waarvoor geen precedent bestaat. Clinton beroept zich op zijn unieke positie. Het is toch te gek, redeneren zijn advocaten, als jan en alleman loze beschuldigingen tegen de president kan uiten en een civiele procedure kan beginnen. Dan kan hij in een situatie komen waarin hij een dagtaak heeft aan zijn verdediging en geen tijd meer heeft voor staatszaken. Als u, rechters, Paula Jones in staat stelt een zittende president in rechte aan te spreken in een civiele zaak dan wordt de kraan opengezet voor een ieder die langs die weg de president politiek wil ondermijnen en uit is op publiciteit.

“Wat zullen we nu hebben, rechters”, is de repliek van Paula Jones' advocaten. Staat de president boven de wet? De Amerikaanse grondwet gaat uit van het beginsel van gelijkheid. De president is een burger als iedereen. Goed, het hooggerechtshof heeft al jaren geleden vastgesteld dat de president niet voor de rechter gesleept kan worden als het om staatszaken gaat. Maar we kunnen er toch niet aan beginnen voor een gewone civiele procedure een uitzondering te maken? De president is een burger, die zich net als ieder ander ge- en misdraagt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden