Voor de vrouwen van 'het helhuis' is er begrip, meer niet

OM ziet geen strafbare feiten, maar alleen een schrijnende situatie in Hilversums opvangcentrum

HAN KOCH

Erkenning. Veel meer zit er niet in voor de tientallen vrouwen die ooit vertoefden in wat zij noemden 'het helhuis' aan de Albertus Perkstraat in Hilversum. Zij zochten daar beschutting in de vrouwenopvang Het Gooi tegen het geweld van hun (ex-) echtgenoten, maar kregen daar door toedoen van de directie nauwelijks de rust en de hulp die zij zochten. Sterker nog de vrouwen werden aan het werk gezet, moesten geld afdragen, en hadden geen tijd voor hun kinderen, kortom zij voelden zich uitgebuit.

De situatie in het opvangcentrum was schrijnend, maar van strafbare gedragingen door de directie was echter geen sprake, zo concludeerde het Openbaar Ministerie recent. Tegen de directrice en haar dochter werden door voormalige bewoonsters van het opvanghuis serieuze beschuldigingen geuit. De aangiften betroffen diefstal, bedreiging, belediging, geestelijke en wederrechtelijke vrijheidsberoving en mensenhandel.

Voor de vrouwen is de negatieve reactie van het OM een grote teleurstelling, aldus Nora Woltering. Zij heeft met een grote groep vrouwen nog regelmatig contact. Voor de groep blijft er niet veel meer over dan een klacht indienen bij de Nederlandse vereniging van orthopedagogen (NVO) over de behandeling die met name de dochter van de directrice gaf aan de bewoonsters en hun kinderen. Enkele vrouwen wensen ook via de rechter alsnog vervolging af te dwingen.

De onrust in het opvangcentrum ontstond op 11 maart 2012 toen een bewoonster, moeder van vier kinderen, door haar man werd vermoord in Rotterdam. Ondanks de grote onrust in het huis, was die gebeurtenis voor de directie geen reden om extra expertise in te huren. In de maanden die volgden vertrokken enkele vrouwen in paniek en meldden zich twee klokkeluidsters met een lange klachtenlijst op het gemeentehuis.

De gemeente en het toenmalig bestuur grepen direct in, de directie werd op non-actief gesteld. Een daarna ingestelde commissie kwam min of meer tot de conclusies die ook al door het bestuur van de stichting en een interim-bestuurder waren getrokken: Van het therapeutisch klimaat deugde vrijwel niets. Het strenge regime dat de directie voerde was niet van deze tijd, de behuizing te klein en op klachten werd niet gereageerd. De vrouwen moesten vooral hard en veel werken, was de filosofie van de directie. In het jaarverslag 2012 van de stichting staat tevens vermeld dat de directie slecht voor de cliënten en de medewerksters zorgde, maar dat ze hun eigen belangen goed wist te behartigen. Jarenlang was naar buiten toe mooi weer gespeeld, en waren toezichthouders op het verkeerde been gezet.

Volgens de Hilversumse wethouder Eric van der Want (welzijn en zorg) is "het verschrikkelijk wat er is gebeurd". De gemeente heeft zich destijds geconcentreerd op de zorg voor de vrouwen, van wie velen elders werden geplaatst. De opvang, inclusief de opbrengst van het pand, is overgeheveld naar de Blijf Groep uit Amsterdam. Zowel voor de Blijf Groep als voor de gemeente is het dossier nu gesloten. Wethouder Van der Want staat nog altijd open voor gesprekken met de vrouwen die destijds verkeerd werden behandeld, maar van een fonds voor de vrouwen of een schadevergoeding, zoals Nora Woltering bepleit, zal het niet komen. Jaarlijks kreeg Opvangcentrum Het Gooi 600.000 euro subsidie van de gemeente. Volgens Van der Want is wel gekeken of schade kon worden verhaald, maar daarvoor ontbraken volgens hem de juridische mogelijkheden.

'Mijn dochter heeft er nog dagelijks last van'
"We laten het er niet bij zitten. Ik wil tegen mijn dochter kunnen zeggen dat wat daar in het opvangcentrum gebeurde echt niet kon," zegt Sharon. De vrouw wil niet met haar volledige naam in de krant. Ze verbleef vam 6 februari 2012 tot 5 april 2012 in het opvanghuis. "Mijn dochter heeft er nog vrijwel dagelijks last van wat daar gebeurde. Ze is het geloof in de hulpverlening volledig kwijt en dat terwijl ze die hulp juist nodig heeft. Ik laat het er niet bij zitten. Het gaat me niet om het geld, maar ik kan maar moeilijk bevatten dat de gemeente Hilversum niet eens de subsidie heeft teruggevorderd bij de directrice en haar dochter."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden