Vóór de vluchteling

Een open en gastvrij Europa, dat bepleiten denkers en schrijvers in een manifest in deze krant

REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Meer dan 180 hoogleraren, filosofen, schrijvers, kunstenaars en publicisten willen dat Europa zich open en gastvrij opstelt. Dat bepleiten ze in een manifest dat vandaag in deze krant wordt gepubliceerd. 'Stel jezelf niet de vraag: hoe houden we vluchtelingen buiten de deur? Maar: hoe kunnen we met vluchtelingen omgaan?' Europese samenwerking tussen landen en steden is daarvoor van groot belang, zeggen de ondertekenaars.

Het manifest is een initiatief van Denker des Vaderlands, Marli Huijer en de Amsterdamse hoogleraar ethiek Martin van Hees. Tot de ondertekenaars behoren de schrijvers Adriaan van Dis, Connie Palmen en Oek de Jong, tientallen filosofen, onder wie Joke Hermsen, Trudy Dehue, Paul van Tongeren, Coen Simon en Simone van Saarloos, cabaretier Marc-Marie Huijbregts, terrorismedeskundige Beatrice de Graaf, publicist Maxim Februari, Trouw-columnist Bert Keizer, PvdA-coryfee Job Cohen, voormalig CDA-minister Ernst Hirsch Ballin, dirigent Ed Spanjaard, dichter en theoloog Huub Oosterhuis en vele anderen.

In het manifest wordt betoogd dat de geschiedenis van Europa laat zien dat 'niet de gesloten, maar de open samenleving de grootste kans op vrede en welvaart biedt'. De deal nu getuigt van ongastvrijheid, stelt Denker des Vaderlands Marli Huijer. De huidige 'ongastvrije houding' heeft volgens het manifest tot gevolg dat 'de open samenleving wordt ingeruild voor een gesloten samenleving, die haaks staat op de Europese idealen'.

Het manifest verschijnt aan de vooravond van de Maand van de Filosofie, die morgen van start gaat en als thema 'Over de grens' heeft. Ook het essay van de Maand van de Filosofie van de hand van Paul Scheffer is aan dit thema gewijd. Daarin stelt Scheffer dat Europa niet zonder buitengrenzen kan.

De ondertekenaars van het manifest plaatsen daar nu kanttekeningen bij. 'Een open samenleving is geen vanzelfsprekendheid - die vraagt om tolerantie, moed en nieuwsgierigheid. Dat geldt niet alleen voor politici en bestuurders, maar ook voor opinieleiders, journalisten en schrijvers van maand-van-de-filosofie-essays'.

De lijst met alle ondertekenaars staat op trouw.nl.

de Verdieping 8

We zijn allemaal migranten

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden