Voor de vegetariër rest straks alleen nog maar tofu

De computer is volgens de een ontzettend handig, maar de ander vindt het de stomste uitvinding voor een huishouden die ooit gedaan is. Bijna alle weekbladen besteden er deze week aandacht aan. HP/De Tijd heeft een special over 'Mijn digitale toekomst'. En uit een onderzoek van Elsevier blijkt dat het in ieder geval nuttig is om het reilen en zeilen van computers te bestuderen: 0 procent van de studenten technische informatica zit na hun studie zonder werk.

Voor Hervormd Nederland lijkt de varkens- en biggenslacht alweer voorbij. Het blad besteedt aandacht aan het einde van een ander diersoort dat behoort tot de portefeuille van minister Van Aartsen: de vis. Misschien dat het verhaal over de vissenslacht de vegetariërs die nog wel vis eten definitief naar de tofu doet grijpen: “Na hun vangst worden de palingen in een bak gegooid met als doel dat de dieren zich 'doodkruipen'. Terwijl ze 'zeer heftige' (vlucht)bewegingen maken, wordt over de dieren zout gestrooid om ze te 'ontslijmen'. Daarna worden ze van hun vel ontdaan en in het zout teruggelegd. De dieren blijven zo nog twaalf tot achtien uur leven.” Een woordvoerster van het Produktschap vis claimt dat 'het op dit moment niet humaner kan'. Verder in HN een interview met de Amerikaanse cultuurcriticus Neil Postman, die op 30 mei in Amsterdam een lezing over gematigdheid houdt: “Ik denk dat de technologische god een valse god is. Ik ben niet tegen technologie, maar wel tegen het feit dat mensen denken dat het hun redding is.”

De special over 'Mijn digitale toekomst' in HP/De Tijd staat haaks op het betoog van Postman; zij hebben het over 'de computer als huisgenoot'. Hoewel in het artikel 'Niet goed, geld weg' de huiscomputer de nodige kritiek krijgt: “De meeste particulieren kopen zelden of nooit een hoogoven of een naftakraker, vermoedelijk omdat de bediening ervan lastig is. In dit licht gezien is de populariteit van de minstens zo lastig te bedienen thuiscomputer tamelijk onbegrijpelijk.”

De columnisten Karin Spaink en Martijn van Calmthout discussiëren over het Internet: “Beiden zijn het erover eens dat het vinden van informatie tijd kost. Op de vraag hoeveel ze daarvoor over heeft, moet Spaink even nadenken: 'Dat hangt ervan af. Als ik het druk heb misschien hooguit een uurtje, maar als het allemaal niet wil en ik met mezelf overhoop lig, kan ik gerust acht uur mailen en nieuwsgroepen lezen. Of dat verloren tijd is? Dat is het ook als ik de hele avond zit te patiencen'.”

Zowel HP/De Tijd als Vrij Nederland heeft foto's van Lauren Greenfield. Ze hebben allebei andere plaatjes gekozen uit de serie over de verwende, rijke kinderen uit de West Side van Los Angeles, die eigenlijk geen kinderen mogen zijn. Ook in Vrij Nederland een interview met CDA'er Tineke Lodders, 'De eeuwige vice'. Ze spreekt over de mogelijkheid van een vierde kabinet-Lubbers in 1994, de koppelteken-Nederlanders van De Hoop Scheffer en hun plaats op de CDA-kieslijst. Over die lijst en het gebruiken van voorkeurstemmen is Lodders ook heel duidelijk: “Ons hele bouwwerk kan bij zulke voorkeursacties aardig verstoord worden. Dat zou ontzettend jammer zijn. Een voetbalteam wordt toch ook niet samengesteld door de supporters? De trainer bepaalt wie er rechtsbuiten staat.”

Elsevier behandelt (weer) een thema wat het blad na aan het hart ligt: 'Goede studies, De beste banen'. De aanleiding is een onderzoek dat de Stichting voor Economisch Onderzoek der Universiteit van Amsterdam deed voor het blad naar de positie van academici op de arbeidsmarkt. Wat blijkt? Wijsbegeerte is de studie die het hoogste percentage werkzoekenden aflevert: 21,6. Technische wiskunde, technische informatica en fiscaal-juridische opleidingen zitten aan de andere kant van dat spectrum: 0,0 % van de afgestudeerden is werkzoekend. Die fiscaal-juristen verdienen ook nog het meest van alle afgestudeerden, twee jaar na het behalen van hun bul. Er staan in het artikel maar liefst twaalf tabellen.

De schaakcomputer Deep Blue is onderwerp in een van de artikelen in De Groene Amsterdammer. Als invalshoek is het leven van de Britse wiskundige Alan Turing gekozen. Zijn profetieën over een computer die het menselijk brein zou overtreffen werden door Deep Blue waargemaakt.

Voor de niet-francofielen klinkt de kop boven een artikel over de Franse verkiezingen bekend, maar je voelt wel dat er iets niet klopt aan 'Premier Jospé'. Het blijkt een samentrekking van de namen van gaullist Juppé en socialist Jospin te zijn. Het blad wil zo aangeven dat de twee niet veel meer verschillen: “Het lijkt wel of de leiders van alle grote partijen sinds de aanvaarding van het Verdrag van Maastricht de weg kwijt zijn. Ze nemen elkaars leuzen over, verwerpen hun eigen beleid van voorgaande jaren en slagen erin om allemaal op elkaar te lijken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden