Voor de vakantie met moedervlek naar de specialist

UTRECHT (ANP) - Bijna alle gratis spreekuren bij de Mauritsklinieken waar mensen gratis hun moedervlekken kunnen laten onderzoeken, zitten al vol. In het kader van de Week van de Huid kunnen mensen vanaf maandag bij klinieken in Den Haag, Utrecht en Nijmegen hun moedervlekken laten onderzoeken.

Corné Otto, directielid van de kliniek in Utrecht, hoopt op deze manier een steentje te kunnen bijdragen aan de strijd tegen huidkanker.

Ype Faber, huidarts, onderzoekt tijdens het gratis spreekuur ongeveer 25 mensen. Een kwart van de mensen krijgt het advies een moedervlek te laten verwijderen en nader te laten onderzoeken. Het aantal mensen met huidkanker blijft toenemen. Door de populariteit van zonnebaden en de toename van het aantal zonvakanties is het beschermen van de huid volgens Faber van levensbelang.

Vergrootglas

Met een vergrootglas met een lampje worden de moedervlekken van de patiënten bekeken. ,,Een vlek is zorgelijk als hij niet mooi symmetrisch is, een verkleuring of uitlopers heeft of als er bloed te zien is'', aldus Faber. Corné Otto, een van de directieleden van de Mauritskliniek in Utrecht, is blij dat de mensen naar het spreekuur komen. ,,Ze kunnen ook naar hun huisarts gaan, maar blijkbaar is er toch een speciale actie nodig om mensen over de streep te trekken om een afspraak te maken.''

Vlak voor de vakantieperiode zijn mensen meer met zon bezig en dat zou kunnen verklaren dat het zo druk is op de gratis spreekuren, aldus Otto. ,,De artsen bekijken niet alleen de moedervlekken, maar geven ook tips aan mensen om zich te beschermen tegen de zon.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden