Voor de tweede keer examen doen

Bryan Keur

Leerling Bryan Keur (16) is vorig jaar gezakt voor zijn mavo-diploma. Dit keer pakt hij het anders aan. Hij heeft zijn motivatie gevonden en weet wat hij wil. Trouw tekent dagelijks de ervaringen op van leerlingen en medewerkers van het Coornhert Lyceum in Haarlem.

Al vier jaar verzorgt Bryan Keur de techniek voor de dansshows, muziekavonden en theaterproducties op het Coornhert. Hij regelt van alles op het gebied van licht en geluid en verplaatst decorstukken op het podium. Het liefst maakt hij van deze hobby zijn beroep. "Zo kwam ik bij de studie theatertechniek op de Hogeschool van Amsterdam." Voor die opleiding heeft Bryan wel een havo-diploma nodig. Dat betekent dat hij na de zomervakantie weer terug moet naar de middelbare school. "Vlak voor de meivakantie heeft de decaan bevestigd dat ik na de mavo door mag naar de havo", vertelt Bryan. "Er viel toen wel een last van mij af." Vorig jaar zat Bryan in een heel andere situatie. Hij was gezakt voor zijn mavo-examen en had geen idee wat hij wilde. "Ik dacht overal veel te makkelijk over. Van mijn ouders moest ik doorzetten, dus toen heb ik nog geprobeerd zoveel mogelijk onvoldoendes weg te werken. Ik mocht examen doen, maar bij mijn herexamen natuurkunde ging het fout." Bryan heeft het afgelopen schooljaar zijn uiterste best gedaan om te komen waar hij nu is. Hij maakte zijn huiswerk, lette goed op tijdens de lessen en is ruim op tijd begonnen met het leren voor zijn eindexamens. "Ik heb mij opgesloten in mijn kamer om te studeren. Mijn moeder moest wel af en toe mijn telefoon afpakken." Alles voor een mooie cijferlijst. Op persoonlijk vlak is Bryan erg veranderd. "Ik was eerst heel ruw in de les en alleen maar aan het schelden. Nu ben ik veel stiller." Bryan denkt dat hij deze ontwikkeling heeft kunnen maken doordat zijn oude vrienden van school af zijn. "Ik had geen afleiding meer, dus kon ik mij op mijn schoolwerk concentreren." Mevrouw De Joode, Bryans mentor, heeft hem het hele jaar door gemotiveerd. Zij hielp hem af en toe herinneren waar al dat leren goed voor is: toegelaten worden tot de studie theatertechniek. Van haar krijgt Bryan 16 juni ook het telefoontje me de uitslag. Of hij dit jaar wel gaat slagen? "Daar ga ik wel van uit natuurlijk." Melanie Zierse

undefined

Examen gisteren

Het havo-examen scheikunde was veel makkelijker dan Daniël van Oosteroom had verwacht. "Ik was vooral blij dat er nauwelijks redoxreacties in voorkwamen." Daniël vond het ook fijn dat er meer uitlegvragen dan rekenvragen in het examen stonden. "Die vragen liggen mij beter. Bij rekenvragen maak ik sneller fouten. Ik laat weleens wat cijfertjes weg."

Vanwege zijn dyslexie heeft Daniël meer tijd gekregen voor zijn examens. Bij dit examen had hij die extra tijd niet nodig. Hij had nog een half uur over.

Zorgen maakt Daniël zich totaal niet. "Al mijn examens gingen goed." Morgen heeft hij zijn laatste examen: tekenen.

undefined

Examenvraag scheikunde havo

Een fabrikant van airbags voor de auto-industrie heeft een nieuw milieuvriendelijk concept ontwikkeld. Het systeem maakt gebruik van de gassen waterstof en zuurstof in combinatie met argon om de airbag op te blazen wanneer een botsing plaatsvindt. Door middel van een ontstekingsmechanisme vindt er een chemische reactie plaats. Na de reactie is de airbag gevuld met een mengsel van waterdamp en argon.

Geef de vergelijking van de reactie die wordt beschreven.

agenda

vmbo GL/TL:

13.30-15.30 natuur- en scheikunde (nask)

havo:

13.30-16.00 tekenen, handvaardigheid en textiele werkvormen (tehatex)

vwo:

9.00-11.30 muziek

13.30-16.30 aardrijkskunde

undefined

Examen antwoord

2 H2 + O2 ¿ 2 H2O

Indien een vergelijking is gegeven als: 2 H2 + O2 + Ar ¿ 2 H2O + Ar maar 1 punt toekennen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden