Voor de turners is het nu of nooit

Zes eigenwijze mannen willen morgen geschiedenis schrijven door zich als team te plaatsen voor de Spelen

ELINE VAN SUCHTELEN

De foto spreekt boekdelen: een selfie van de aankomst van de Nederlandse mannenturners op het vliegveld in Rio. Stoere koppies, scheve petjes. Met ¿ wie anders ¿ Bart Deurloo als de clown van het stel. Gehuld in een tanktop, spierballen aangespannen en zijn geblondeerde haren verborgen onder een gekleurde pet met propeller op de kruin.

Zie hier, het zooitje ongeregeld dat morgen geschiedenis moet schrijven met het halen van een teamticket naar de Olympische Spelen. De foto van de aankomst, gisteren door turner Michel Bletterman op Instagram gezet, typeert het Nederlandse mannenteam.

Zes eigenwijze mannen, één doel: met z'n allen naar de Spelen. Het olympisch kwalificatietoernooi in Rio is morgen de laatste kans om een teamticket te halen.

Om het plaatje compleet te maken: topsportmanager Hans Gootjes staat ook nog in beeld op de foto. Hij tuurt naar een plattegrond van de stad. Aan hem de taak om ¿ achter de schermen ¿ de mannen de juiste weg op te sturen. Om de juiste voorwaarden te scheppen zodat alle neuzen dezelfde kant op wijzen.

Op de route richting Rio hadden de Nederlandse topturners allemaal een eigen agenda. Kopman Epke Zonderland liep co-schappen voor zijn studie geneeskunde. Jeffrey Wammes etaleerde zijn salto's voor de verandering op een duikplank voor het televisieprogramma 'Sterren Springen'. Deurloo en Smit lieten hun lichaam versieren met een veelvoud aan tatoeages.

In een recent verleden hadden de turners er ook geen belang bij om voor elkaar te presteren. Met een team naar de Spelen was een utopie voor Nederland, een klein turnlandje met slechts een paar wereldtoppers voorhanden. De strijd om een felbegeerd olympisch ticket (één voor een man en één voor een vrouw) werd met regelmaat in de rechtbank uitgevochten. Tot tranen aan toe.

Dat moet anders kunnen, dacht turnbond KNGU. Met de aanstelling van Mitch Fenner gloorde er weer hoop. De flamboyante Brit werd sinds 2010 al regelmatig om advies gevraagd en werd vanaf begin 2012 als bondscoach aangesteld.

Fenner werd de architect van een ambitieus plan. Zijn droom: met een landenteam naar Rio, zodat er in de toekomst niet één, maar vijf mannen in actie kunnen komen op de Spelen. Langzaam kregen zijn plannen gestalte. Zijn slogan 'one team one goal' klonk als een mantra door de turnzalen.

Hoop was er al, met een aantal goede meerkampers zoals Bart Deurloo en Jeffrey Wammes in de selectie. Na het olympisch goud van Zonderland aan de rekstok in Londen kwam daar ook het geloof bij.

Geïnspireerd door het succes van de olympisch kampioen kwamen er steeds meer talenten in de groep die een belangrijke bijdrage konden leveren aan het teamticket. Want er zijn meerkampers nodig om een landenticket voor Rio binnen te slepen.

Was het voorheen schrapen om een ploeg samen te stellen, dit keer moest Fenner opeens puzzelen. Beter geworden door zich op te trekken aan de rest hadden zich in korte tijd een hoop namen aangediend die van waarde konden zijn voor de teamscore.

Voor het olympisch kwalificatietoernooi werden onder meer Yuri van Gelder ¿ omdat hij alleen van waarde is op ringen ¿ en allrounder Boudewijn de Vries teleurgesteld.

De zes turners die het kunstje morgen moeten klaren, zijn Epke Zonderland, Jeffrey Wammes, Bart Deurloo, Casimir Schmidt, Frank Rijken en Michel Bletterman. Anthony van Assche staat reserve.

Per toestel komen vijf turners in actie. De hoogste vier scores tellen voor de totaalscore van Oranje. De zesde turner geldt als stok achter de deur, als een van de toppers een grote fout maakt.

Onder Fenner ontwikkelde de ploeg zich van de negentiende tot de elfde plek van de wereld. Voor een teamticket naar Rio moet Nederland zich naar de achtste plek knokken. Een helse klus, maar niet onmogelijk.

Resultaten uit oefenwedstrijden lieten al zien dat Oranje een hoge totaalscore neer kan zetten ¿ ook zonder Zonderland, die kampte met de naweeën van een hersenschudding en een chronische ontsteking aan zijn bijholtes.

Op de dag van zijn dertigste verjaardag moeten de mannen achter de rekturner laten zien dat ze de olympische status ook waard zijn. Dan pas wordt duidelijk of het goud in Londen het beoogde succes heeft gehad.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden