Voor de Sinatra's zal het testament van Frank een grote verrassing zijn

Tot Barbara en de kinderen Sinatra morgenmiddag diep treurend de kerk van de Goede Herder in Beverly Hills verlaten zullen ze de schijn van solidariteit nog wel kunnen ophouden. Maar de verwachting is dat de ruzies weer in alle hevigheid zullen losbarsten als het testament van The Chairman of the Board wordt voorgelezen.

BIJDRAGE: BERT VAN PANHUIS

Het lijkt een verrassing te worden, de inhoud daarvan, want volgens de Amerikaanse kranten heeft Francis Albert Sinatra zelfs voor vrouw en kinderen geheim gehouden hoe zijn erfenis wordt verdeeld.

Een tipje van de sluier lichtte Artie Funair, een 'persoonlijke medewerker' van de zanger-acteur gisteren op in de Archie Bunkerkrant The New York Post. Er gaat tussen de 70 en 150 miljoen dollar naar het Centrum voor misbruikte kinderen in Palm Springs, eigendom van Barbara Sinatra. “Frank hield van kinderen en als hij die mishandelde kinderen in het centrum zag, brak zijn hart”, zegt Funair. “Zijn eerste opwelling was de daders de botten te breken, maar daarna ging hij zitten om met zijn fortuin te helpen.”

Dat het niet botert tussen de 70-jarige weduwe en haar stiefkinderen Nancy (57), Frank junior (55) en Tina (49) is nauwelijks een geheim. Newsweek meldt deze week in een speciaal herdenkingsnummer over Frank Sinatra dat de afgelopen jaren de ruzies steeds vaker voorkwamen. Lange tijd was de relatie tussen Barbara en de kinderen zo slecht dat ze weigerden met elkaar in één kamer te zitten.

Tot de nalatenschap van Sinatra behoren onder meer het huis in Beverly Hills, een uitgeverij van bladmuziek en een bierbedrijf. Daarnaast mocht zijn gezicht worden afgedrukt op champagneflessen, credit cards, stropdassen en flessen pastasaus. Die laatste brengen inmidels zo'n duizend gulden op in de souvenirwinkels.

Het grootste deel van de erfenis bestaat uit royalties van platen en cd's. De rechten daarop zijn jaren geleden al vergeven door de zanger. De kinderen hebben het beheer over de hits, die tussen 1960 en 1988 door Reprise Records zijn uitgebracht. Barbara mocht de percentages incasseren van het latere materiaal bij Capitol.

Dat was kennelijk niet voldoende voor de weduwe want de afgelopen paar jaar heeft ze geprobeerd de zeggenschap te bemachtigen over Sinatra's zangperiode met de Tommy Dorsey Band, van 1939 tot 1942. Ze ving bot omdat die rechten berusten bij de weduwe van Tommy Dorsey.

Haar stiefkinderen joeg ze in de gordijnen toen ze twee jaar geleden een 'Live in Concert' album liet uitbrengen. Daarop stonden nieuw ingezongen versies van succesnummers, die formeel onder het beheer van de kinderen vielen. Nancy, Frank jr. en Tina hebben op het punt gestaan hun vader en stiefmoeder voor de rechter te slepen.

De nalatenschap van Sinatra kan de komende tientallen jaren uitgroeien tot meer dan 200 miljoen gulden en platenroyalties alleen al zijn goed voor een kwart hiervan. Dat vooruitzicht is volgens sommige Sinatra-kenners, zoals zijn biograaf Randy Taraborrelli, reden om ruzies zoveel mogelijk binnenskamers te houden. “Ze willen voor en na zijn dood niet negatief bekend staan als 'De vechtende Sinatra's'.”

Taraborrelli herinnert aan de reactie op een artikel uit 1997 van de gezaghebbende Wall Street Journal over de ruzies van de Sinatra's. Destijds zette Tina meteen de volgende boodschap op de familiewebsite op het Internet: “Er is geen ruzie. Punt uit.” En om dat te bewijzen kreeg Barbara haar eigen website. De gelederen waren weer gesloten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden