column

Voor de SGP is Forum een betere partner dan de ChristenUnie

Lex OomkesBeeld Maartje Geels

Voormalig D66-Kamerlid Bert Bakker trad in zijn tijd altijd graag op bij de achterban van andere partijen. Eén partij was daarbij uit­gesproken favoriet. De SGP. 

Keurige en voorkomende mensen, die SGP’ers, die je altijd met egards ontvingen en oprecht belangstellend waren naar zijn verhaal. Met rituelen die niet aan Bakker ­besteed waren, maar die hem wel konden ontroeren.

SGP’ers, zo stellen zij zelf vaak, voelen zich geregeld vreemdelingen in eigen land. Dat weerhoudt ze niet om belangstelling te hebben voor de andersdenkende en de anders handelende. Bakker was altijd meer dan welkom. Al was dat wellicht, omdat hij een atypische D66’er was. Eén die vooral op economisch terrein een voor een SGP’er bepaald niet onwelgevallig verhaal had.

Assertiever

De SGP is echter niet meer de partij waar Bakker graag op bezoek kwam. Onder Kees van der Staaij is de partij zelfbewuster en vooral assertiever geworden. Een toespraak, waarin een andere partij wordt opgeroepen vooral aan de zijde van de SGP te komen staan, om samen een front te maken tegen het linkse gevaar, zou in het verleden minder gemakkelijk zijn afgestoken.

De overweldigende groei van Forum voor Democratie heeft het zelfvertrouwen van de SGP’er ook nog eens goed gedaan. Conservatief is het verkeerde label voor zowel de SGP als Forum. De partij van Baudet wil een actieve politiek, die waarden van weleer weer dominant maakt in de samenleving. Het is niet het behouden van het goede, maar links- of rechtsom terug naar het betere dat zowel Forum als de SGP propageert.

De twee partijen zijn natuurlijke bondgenoten. De één vanuit een conservatief-christelijke ideologie en de ander vanuit een, tja, welke ideologie eigenlijk? Baudet lijkt op de 19de-eeuwse verveelde dandy, maar eigenlijk is ook die eeuw voor hem nog te laat met zijn schijnbare afkeer van de Verlichting. De SGP had al veel langer ontdekt dat die Verlichting en de daarop geïnspireerde Franse Revolutie niets dan ellende heeft gebracht.

Lamgeslagen D66-moralisten

De mooie reportage van Volkskrant-journalist Frank Hendrickx, dinsdag in de Volkskrant, over een bijeenkomst van de jongerenorganisatie van Forum schept nog meer verwarring over een mogelijk gemeenschappelijk gedragen ideologie bij Forum voor Democratie. Veel grote woorden, maar vooral veel grote woorden om zich af te zetten tegen ‘zelfvoldane moralisten’ en ‘lamgeslagen D66-moralisten’.

Er zit een prachtige ironie in die sneer naar D66. De partij die ruim vijftig jaar geleden werd opgericht om het stelsel op te blazen, is een halve eeuw later in de ogen van een aantal opgeschoten jongeren de partij die een deken van lamlendigheid over de samenleving legt. Dit terzijde. Wat precies het mens- en maatschappijbeeld van deze verhitte club is, wordt niet duidelijk.

De SGP leefde decennia in een zelfgekozen isolement, zoals de achterban ook in de samenleving isolement verkiest. Nu is daar een bondgenoot en, als even wordt genegeerd dat het woord Gods niet per se leidend is, een betere bondgenoot dan de ChristenUnie.

Onchristelijke strapatsen

Zoals in de Verenigde Staten conservatieve christenen Donald Trump zijn toch zeer onchristelijke strapatsen vergeeft ter meerdere eer en glorie van het doel ­terug te keren naar de tijd dat de wereld nog overzichtelijk was en vol orde en tucht, zo kan de SGP het wonderlijke optreden van Thierry Baudet waarderen.

Het jarenlange isolement werd de laatste jaren politiek voorzichtig doorbroken. Een rechtstreeks gevolg van kabinetten die op zoek moeten naar wisselende meerderheden. De SGP loopt met de flirt naar Forum het risico dat het isolement niet langer zelfgekozen is maar afgedwongen door anderen.

Lex Oomkes is politiek commentator bij Trouw, en schrijft wekelijks een column.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden