Column

Voor de scheidsrechters in het profvoetbal zou maar één cadeau gepast zijn

Henk Hoijtink
 Beeld Maartje Geels
Henk HoijtinkBeeld Maartje Geels

Een paar jaar geleden viel het me voor het eerst op. Ik zag mijn zoon, B-junior toen, na de wedstrijd naar de scheidsrechter lopen en hem een hand geven. Doe je dat altijd, vroeg ik hem. Ja, zei hij. Dat ik de vraag stelde, vond hij maar raar.

Het is de ‘week van de scheidsrechter’, vandaag en morgen nog. In alle sporten vragen de bonden om waardering voor de scheidsrechters. Zoals het in deze tijden hoort, is er een hashtag aan verbonden: #scheidsbedankt.

In de week van de scheidsrechter ging het vooral over de video-scheidsrechter, de VAR – wanneer gaat het er níet meer over? FC Utrecht en NAC hadden tegen elkaar lopen strompelen, de dag erna ADO Den Haag en FC Groningen, de dag daarna Emmen en Fortuna Sittard. Twee clubs hadden zich door PSV en Ajax laten oprollen, Feyenoord zwoegde voort, en hoeveel onbeholpenheid zal er wel niet te zien zijn geweest op de amateurvoetbalvelden, waar volgens opgave van de KNVB elke week zo’n 35.000 scheidsrechters in de weer zijn?

Maar fouten van de scheidsrechter pikken we niet. Welke capriolen voetballers ook allemaal mogen uithalen, scheidsrechters moeten er maar wijs uit worden – dat is ze geraden. Voetbal moet eerlijk zijn, niet dan? Het leven is het nooit geweest en kan het niet zijn, maar van sport, een spelletje, eisen we het.

Er staan zoveel belangen op het spel. Echt? Hou toch op: PSV en Ajax zijn sinds mensenheugenis de beste, de rest wint eens, verliest eens, promoveert eens, degradeert eens – en in de hoogste top zijn de clubs zo rijk dat een nederlaag, een keer een toernooi niet winnen, op de langere termijn niets meer kan uitmaken.

Oeverloos palaveren

Was het echt zo moeilijk te bedenken dat de VAR de eerlijkheid, of wat een mens dan moge denken wat eerlijk is, niet kan brengen? De meeste beelden in een contactsport zijn niet eenduidig, niet voor één onwrikbare uitleg vatbaar, niet één actie is honderd procent gelijk aan een andere.

Ook de gespreksleider van wie je mag aannemen dat hij dat inziet, opent het onderwerp nog met iets van die reserve en laat zijn tafel er dan toch weer oeverloos, onvermijdelijk oeverloos, over palaveren. De VAR, illusie van de maakbaarheid der dingen – smakelijk zal ik er steeds weer om lachen, als het tv-gebaar wordt gemaakt om in alle ernst te ontrafelen hoe de benen en armen in het geploeter van modale voetballers in elkaar verstrengeld zijn.

Ja, de VAR haalt er fouten uit, natuurlijk. Maar ik schatte vooraf in, en denk nog steeds, dat het per saldo niets uitmaakt, in (gevoeld) voor- en nadeel voor clubs over een seizoen – zoals het voorheen zonder VAR ook was. Lof voor VVV-trainer Maurice Steijn, die dat besef voorlopig zonder zeuren als een kerel uitdraagt.

Eén cadeau

Ik zou zeggen dat er wel iets prangenders was om ook het geld voor de VAR, negen miljoen euro in vijf jaar, aan te besteden: de wederopbouw van het Nederlandse voetbal. Maar het is natuurlijk makkelijker elkaar wijs te maken dat met PSV en Ajax in de Champions League het leed is geleden, en ver van de kern in onverminderd een competitie van niks scheidsrechters te kielhalen. Ik zie mijn zoon, eerstejaars senior nu, de scheidsrechter bedanken. Ook de grensrechters geeft hij een hand.

De KNVB riep op iets aparts voor de scheidsrechters te doen. Ze kregen gebak aangeboden, een club nodigde ze uit voor een voetbalshow, een andere voor een wedstrijd van Jong Oranje. Hierbij: scheidsrechters aller velden, bedankt. Voor die in het profvoetbal zou maar één cadeau gepast zijn: dat het gezever, irreëel, zinloos en kortzichtig, stopt.

Chef sport Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. Al zijn eerder verschenen columns kunt u hier teruglezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden