Voor de rechtmatige eigenaar

De Nationale Teruggeefdag begint te leven. Reacties van u, de lezer.

Op Nationale Teruggeefdag geven we geleende spullen terug. Dat plan presenteerde ik in Tijd van 14 mei. Prachtige reacties kwamen binnen - het idee oogst herkenning. Naast persoonlijke voorbeelden - waarvan hieronder de mooiste - heeft u als lezer inspirerende suggesties. Kies als datum 29 februari, oppert Ans Weterings. Christiaan Roorda stelt de laatste zondag van oktober voor: "Als de wintertijd ingaat, krijgen we het uur terug dat ons in het voorjaar is afgepakt." Renzo Verwer wil dat je op Nationale Teruggeefdag ook schaamteloos iets terug mag vragen wat van je geleend is.

Getuige diverse reacties is het terugvinden van de eigenaar vaak een probleem. "Laten we een online hulpsysteem beginnen voor lastige teruggeefgevallen", stelt Elise Walinga voor. Als boekverkoper in Ermelo heeft zij al vier andere boekhandels warm gemaakt voor Nationale Teruggeefdag, inclusief GoedmaakBon (een speciale boekenbon van euro5 die je schenkt als je een te lang geleend boek teruggeeft. Alex Schade, commercieel manager van de Boekenbon reageert positief, maar ziet kostentechnische bezwaren. Een nieuwe bon is alleen rendabel in een aanzienlijke oplage met een verkoopwaarde van ruim boven de euro5. Commercieel ingestelde lezers die hiervoor de oplossing zien - reageer!

Zelf stuurde ik een boek terug aan mijn ex Rob, die ik elf jaar niet gezien heb. Hij reageerde niet. Jammer, maar nu weet ik zeker dat hij geen contact wil. Ik heb weer een plekje in mijn kast en een schuldgevoel minder.

Foto's al 65 jaar in bezit

Deze twee foto's kreeg ik van een Hongaarse schoolvriend toen wij elf waren, ongeveer 65 jaar geleden. Rapoltie Piesty (de schrijfwijze zal fout zijn) is de oudste op de foto hierboven en logeerde bij de familie van dr. Westra, arts in Barendrecht. Na schooltijd speelden we samen met andere vriendjes bij de dokter in de achtertuin. Ik heb geprobeerd deze foto's op verschillende manieren terug te geven, omdat het voor de familie bijzondere foto's zullen zijn. Misschien helpt publicatie?

Joost Hooimeijer, Barendrecht

Ongemerkt teruggepakt

Ik heb ooit een boek dat ik had uitgeleend, ongemerkt teruggepakt. Die vriend was inmiddels verhuisd en ik trof mijn boek aan in de boekenkast, tussen zijn eigen boeken. Koud kunstje om het ertussenuit te pakken - boeken even wat herschikken om het gat weg te werken. Je eigen spullen terugstelen is geen diefstal en ik bespaarde hem en mij een pijnlijk moment.

Christiaan Roorda, Den Bosch

Niet-ingeloste beloften

Er is een categorie zaken die zwaarder wegen dan materiële. Terwijl ze gewichtsloos zijn: niet-ingeloste beloften. Oude bekenden die je toevallig weer ontmoet, en tegen wie je bij het afscheid zegt: "Zo leuk je weer te zien, zullen we binnenkort iets afspreken? Ik bel je. Echt."

Op dat moment meen ik het ook nog. Maar het leven gaat door, je nieuwe vrienden en kennissen worden op jouw tijd getrakteerd. En die belofte aan die persoon uit je verleden blijft in de lucht hangen.

Leontien Braakman, Utrecht

Dag van het Gunnen

Ik leende een viool van de moeder van een vriendin. Ik mocht hem houden tótdat eventuele kleinkinderen er op zouden willen spelen. Die kwamen er, één ging er vioolspelen. Eerst kreeg ze een 'zestiende', toen een 'achtste'... ik was zo gehecht geraakt aan de viool, ik kneep 'm behoorlijk. Maar op een dag zei mijn vriendin: 'Je mag de viool houden. Ook als één van de kleinkinderen aan een 'hele' viool toe is.' De tranen sprongen me in de ogen, ze hadden er zelf aan gedacht dit zwaard van Damocles bij me weg te halen. Ik ben zelden zo blij geweest met een cadeau, terwijl ik het al minstens tien jaar in mijn bezit had.

Na Nationale Teruggeefdag komt daarom de 'Dag van het Gunnen'. Dan laat je de mensen weten dat ze je spullen mogen houden. 'Ik gun het je', is dat niet het mooiste wat je kunt horen?

Femke Tadema, Deventer

De wisseltruc

Ik mocht een plaat uitzoeken uit de collectie van de overleden componist en pianist Ton Hart-suiker (1933-2015). Ze staan mooi in mijn verzameling, en ik gebruik ze voor mijn VPRO-programma op Radio 4. Ik koos een lp van de esoterische zweefcomponist John Tavener. Thuisgekomen haalde ik hem uit de hoes, op het label zat een sticker van de fonotheek van de NOS. Vergeef me, ik dacht aan diefstal.

Ik zette de plaat op, en een man begon te kletsen over een walvis. De plaat moest omgewisseld zijn. Heel lang geleden, toen Ton een radioprogramma met moderne muziek presenteerde.

Aan de balie van de huidige fonotheek bij het Instituut voor Beeld en Geluid stond een paar dagen later de chef uitleen met de hoes van The Whale en daarin de lp die in mijn hoes hoorde. Met een grijns zetten we de wisseltruc uit 1975 recht.

Tom Klaassen, Utrecht

Die poëziealbums

Wie weet geef ik op Teruggeefdag eindelijk terug wat achter in mijn kledingkast ligt: twee poëziealbums die ik als leerkracht in de jaren negentig van twee zusjes kreeg om er een gedichtje in te schrijven. Omdat ze uit een streng gereformeerd gezin kwamen, 'moest' ik van mezelf met een christelijk gedicht op de proppen komen. Er kwam gewoon niks van.

Geregeld fiets ik door het gebied waar zij vroeger woonden. En altijd denk ik aan de albums, zonder mijn gedicht. Maar wel met het gedichtje van hun enige broer, die later is verongelukt.

'Doe de boekjes anoniem in de brievenbus', zegt een stemmetje tegen mij, 'dan ben je er vanaf'. Maar zelfs dát lukt me niet.

Op Teruggeefdag zou ik misschien bij de ouders van de nu dertigers aanbellen en de albums teruggeven, in de wetenschap dat die dag veel mensen zich ook schuldig voelen en hetzelfde doen.

Maria van Welzenis, oudewater

Het idee voor de Nationale Teruggeefdag oppakken als bedrijf of als mens? Laat van je horen: elena@doeiets.nl

De winnaars van twintig minuten creatief meedenken per telefoon of Skype zijn: Joost Hooimeijer, Maria van Welzenis, Leontien Braakman, Elise Walinga en Renzo Verwer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden