Commentaar

Voor de plakgans moet de Nederlandse weide er minder uitzien als een vreetschuur

Een gans vliegt over een bevroren weiland. Beeld ANP
Een gans vliegt over een bevroren weiland.Beeld ANP

Leven als God in Frankrijk, en als gans in Nederland. Voor de ganzen die eigenlijk in de zomer door moeten trekken naar barre oorden en voor de exotische soorten die in Nederland zijn geworteld is het Nederlandse landschap de afgelopen jaren veranderd in een grote vreetschuur. Met weilanden vol uiterst voedzame grassoorten en (bijna) altijd open water. Inmiddels zijn ganzenvriend- en -vijand het erover eens: deze plakganzen vormen een te groot probleem.

Natuurorganisaties en de boeren verenigd in de LTO hebben nu een akkoord bereikt. Het is goed te constateren dat deze beide spelers, vaak tegenpolen in het natuurdebat, de handen ineen hebben geslagen. Ze hebben niet gewacht totdat de overheid zou ingrijpen, bijvoorbeeld met het heropenen van de plezierjacht op ganzen, zoals staatssecretaris Bleker twee jaar geleden nog wilde. Zo zijn een patstelling en vele slepende procedures voorkomen.

Voor de vogelbeschermers is het belangrijk dat Nederland blijft voldoen aan zijn internationale verplichtingen. Nederland met zijn vele waterrijke landschappen is immers een aantrekkelijk en uniek overwinteringsgebied voor vogels. Dat moet zo blijven. De winterganzen als de kolgans, brandgans en rietgans zijn daarom in dit Ganzenakkoord terecht ontzien.

De natuurbeschermers hebben het alleen niet aangedurfd om in het akkoord man en paard te noemen. Al eerder is vastgesteld dat natuurbescherming in Nederland te technocratisch is geworden, te ver van de burger staat. En het zal iedereen duidelijk zijn dat de verhullende termen en het ontbreken van aantallen in het Ganzenakkoord niet direct meer begrip kweken bij natuurliefhebbers. Want deze afspraken betekenen klip en klaar de vergassing van een half miljoen ganzen, waar eerder nog sprake was van veel minder.

Dat wringt. Niet alleen omdat het gebruik van CO2 als verdelgingsmiddel nu (nog) verboden is, maar omdat het verdelgen van zoveel ganzen lijkt op symptoombestrijding. Natuurorganisaties en boeren zouden verder moeten onderhandelen. Eerder is immers subsidie verstrekt voor land dat aantrekkelijk werd gemaakt voor ganzen, nu is het tijd om sommige gebieden door beplanting of waterstandsregulatie juist onaantrekkelijk te maken voor de gans. Rond Schiphol vinden hiervoor al interessante experimenten plaats. Laten de experts hun kennis inzetten, zodat het paardenmiddel van vergassing voortaan achterwege kan blijven en de plakgans niet langer blijft hangen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden