Voor de moslims die Facebook te onkuis vinden

Salamworld moet het platform worden waar mensen vanuit een islamitische levensovertuiging met elkaar kunnen communiceren. Mogen vrouwen die een profiel maken hun haren laten zien?

Moslims die Facebook te onkuis vinden, hebben straks een alternatief. Salamworld, de islamitische variant van het sociale netwerk, gaat deze maand online. Als men zich houdt aan de 'halal-voorschriften' mogen ook niet-moslims lid worden.

Het ontstaan van Salamworld lijkt in geen enkel opzicht op dat van Facebook. Waar Facebook-oprichter Mark Zuckerberg in zijn studentenkamer begon, zitten de initiatiefnemers van Salamworld - islamitische miljonairs uit Rusland, Azerbeidzjan en Kazachstan - in een indrukwekkende villa aan de oever van de Bosporus. Woordvoerder Yavuz Selim Kurt benadrukt dat de oprichters van Salamworld niet van de benamingen 'moslimfacebook' en 'islamitisch facebook' houden. Zij willen met Salamworld een eigen merk op de markt brengen. Kurt zegt overtuigd te zijn van de wereldwijde behoefte voor Salamworld: "Het wordt een platform waar mensen vanuit een islamitische levensovertuiging met elkaar kunnen communiceren. Al onze leden weten straks dat op onze site de islamitische waarden worden gerespecteerd. Iedereen die zich aan deze regels houdt, is welkom bij Salamworld."

In het kantoor van Salamworld worden de muren gedomineerd door Arabische kalligrafie en schilderijen van de heilige islamitische plaatsen. Alle vrouwelijke medewerkers dragen een hoofddoek. Het personeel is afkomstig uit verschillende delen van de wereld, en Salamworld zal dan ook beschikbaar zijn in het Engels, Russisch, Perzich, Urdu, Malay, Indonesisch, Frans en Arabisch.

De vraag is hoe succesvol Salamworld zal worden. Islamitische alternatieven van bekende colamerken kregen bijvoorbeeld nooit voet aan de grond. Kurt: "Het eerste jaar zijn we tevreden met 10 miljoen leden, aan het einde van het derde jaar moeten dat er 150 miljoen zijn. Daarna hopen we winst te gaan draaien. Er zijn 700 miljoen moslims online op aarde. Deze mensen komen op internet onvermijdelijk in aanraking met boodschappen en beelden die volgens de Koran verboden zijn. Wij gaan straks alle inhoud die 'haram' is filtreren. Onze leden kunnen teksten en boeken downloaden die vertellen over de islam. Ze kunnen foto's en video's uitwisselen en chatten. Vijfhonderd moderatoren zullen aan het werk gaan om in de gaten te houden wat er gebeurt bij Salamworld. Wij zullen echt geen inhoud dulden die in strijd is met de islamitische normen en waarden."

Het aanmaken van een profiel ligt bij Salamworld voor vrouwen iets gecompliceerder dan voor mannen. Een profielfoto met een diep decolleté of een korte rok mag niet. Maar mogen de haren wel zichtbaar zijn en mag het gezicht opgemaakt zijn? Kurt: "Wie een profiel wil aanmaken, moet dat doen volgens de regels die de leden samen vaststellen. Een bikini kan niet. Over de zichtbaarheid van haren beslist de gebruikersgemeenschap."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden