Jelle's weekdier

Voor de meeste varkens gloort na een troosteloos bestaan een toekomst in het kiloknallervak

null Beeld Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH
Beeld Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Varkens zijn leuke en intelligente zoogdieren. Het zou me zelfs niet verbazen wanneer varkens intelligenter zouden blijken te zijn dan de alom geliefde honden, die - vergeef me deze canide belediging - toch vooral hun baasje imiteren.

Lieve baasjes hebben meestal lieve honden, als u begrijpt wat ik bedoel. Varkens daarentegen hebben geen baasje; die zijn hun eigen baas, hebben hun eigen gedrag, voorkeuren en liefhebberijen.

Een en ander levert een mooi voorbeeld op van cognitieve dissonantie: terwijl iedereen (terecht!) schande spreekt van het eten van hondenvlees in delen van Azië omdat dat zielig is voor de leuke en kwispelende mensenvrienden, houden we tegelijkertijd een enorme bio-industrie voor de varkensvleesproductie in stand. Alsof dat niet zielig zou zijn voor de minstens zo intelligente varkentjes. Voor honden worden allerhande dure soorten blikvoer gemaakt met voedingssupplementen en smakelijke liflafjes, voor de meeste varkens gloort na een troosteloos bestaan een toekomst in het kiloknallervak.

Familievarkensstal

En dat terwijl ook varkentjes als huisdier gehouden kunnen worden; ik herinner me het nogal stereotiepe televisieprogramma 'Divorce', over drie gescheiden mannen in één huis, waarbij een van de drie heren een hangbuikzwijntje als huisdier hield. En deze week vernam ik dat je varkens zelfs kunt leren van een varkenstoilet gebruik te maken. Een kattenbak voor het zwijn.

Varkens die dat kunnen, worden familievarken genoemd en het familievarken, zo meldt de website naturetoday.com, is in opkomst. Al in 2008 berichtte deze krant over de varkensfamiliestal: een stal waarin de sociale structuur van complete varkensfamilies intact blijft. Die stal was destijds gebouwd in de buurt van het Overijsselse Ommen. Dat is tien jaar geleden, maar twee 'innovators' (een mij onbekende beroepsgroep - misschien zoiets als uitvinders) braken zich onlangs opnieuw het hoofd over de vraag hoe je het varkens naar de zin kunt maken.

Ik citeer: 'Dat leverde een spectaculair concept voor een nieuwe stal op: de familievarkensstal. (...) Alles is anders in een familievarkensstal. Er zijn toiletten waardoor er bijna geen stank meer is. (...) De allereerste familiestal wordt gebouwd in de gemeente Boekel in Noord-Brabant. Op een stuk grond waar nu nog een traditionele varkensstal (...) staat. De gemeente Boekel ondersteunt de innovators, net als de provincie Noord-Brabant.' Einde citaat.

Gelukkige dieren

Innovatie betekent dus: gedrag faciliteren dat al miljoenen jaren oud is. Familievarkens mogen natuurlijk gedrag vertonen en zelf hun eten bij elkaar scharrelen. Ze kunnen lekker luieren, door de modder rollen en hebben minder last van stress; daardoor hebben ze een betere weerstand en minder last van ziektes, waardoor er minder antibiotica nodig zijn. Zwangere zeugen kunnen in afzondering bevallen, waarna hun eerder geboren kinderen op kraamvisite mogen komen.

Kortom, de dieren zijn gelukkiger, een constatering die aan de hand van foto's van hun gelaatsuitdrukkingen kan worden bevestigd. Echt innovatief zijn de innovators misschien niet, maar het gaat erom dat we fatsoenlijk omgaan met een diersoort die qua intelligentie niet veel onderdoet voor mensapen, dolfijnen en olifanten.

En tja, uiteindelijk lonkt ook voor het familievarken een eindbestemming op het bord, maar dat is dan in elk geval geen afkeurenswaardig kiloknallervlees.

Jelle Reumer is paleontoloog. Voor Trouw bespreekt hij iedere week een dier. Lees al zijn stukken in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden