Voor de inwoners van de hoofdstad van Jemen wordt de situatie nog prangender

Een Houthi-rebel reageert vanaf een tank in Sanaa op de dood van ex-president Saleh. Beeld REUTERS
Een Houthi-rebel reageert vanaf een tank in Sanaa op de dood van ex-president Saleh.Beeld REUTERS

Houthi-rebellen en Saleh-loyalisten, twee voormalige bondgenoten, bestrijden elkaar nu – een opvallende wending in Jemen.

Een humanitaire pauze moet worden afgekondigd in Sanaa. Daartoe hebben de Verenigde Naties vandaag opgeroepen. Door het toegenomen geweld van de afgelopen dagen is de situatie voor de inwoners van de Jemenitische hoofdstad nog nijpender geworden dan die al was. Sinds woensdag kwamen volgens het Internationale Rode Kruis minstens 125 mensen om en zijn zo’n 240 mensen gewond geraakt.

“We hoorden explosieven, tanks, gigantische knallen en schoten”, zegt Louise Markering van Artsen zonder Grenzen. Het kantoor van de hulporganisatie staat in de buurt van de diplomatieke wijk waar afgelopen dagen hevig werd gevochten. De stad werd niet alleen vanuit de lucht bestookt door de door Saudi-Arabië geleide coalitie, maar ook in de straten werd gevochten. Houthi-rebellen en strijders van ex-president Ali Abdullah Saleh raakten slaags. Daarbij werd Saleh gedood.

Vanuit haar kantoor kon Markering de rookpluimen zien opstijgen uit de huizen van Saleh-aanhangers. “We hoorden Houthi’s juichen op het moment dat die huizen werden geraakt.” Dat deze twee voormalige bondgenoten elkaar nu bestrijden, is een opvallende wending in de oorlog die al bijna drie jaar duurt. Saleh liet afgelopen weekend in een televisietoespraak weten het verbond met de Houthi-rebellen op te zeggen.

Houthi-rebellen juichen terwijl ze in de buurt van het huis van ex-president Saleh rijden. Beeld AFP
Houthi-rebellen juichen terwijl ze in de buurt van het huis van ex-president Saleh rijden.Beeld AFP

Bevoorraden

Door dit nieuwe front is de situatie voor de inwoners van Sanaa nog prangender geworden dan die al was. Door de oorlog hadden zij al een tekort aan voedsel, water en medicijnen. Een deel van hen is nu door de gevechten vast komen te zitten en kan niet naar buiten. De VN hebben de strijdende partijen opgeroepen om dinsdag tussen 10:00 en 16:00 uur de wapens neer te leggen zodat de meest dringende hulp geboden kan worden.

Volgens Markering is het vooral belangrijk dat de ziekenhuizen snel bevoorraad worden. “Wij hebben zondag al geprobeerd om wat van onze reservevoorraden te brengen. De ziekenhuizen hebben benzine voor de aggregaten, medicijnen, infusen, maar bijvoorbeeld ook plastic handschoenen voor het medisch personeel nodig. Maar door alle checkpoints kwamen de ambulances er helaas niet doorheen.”

Voordat het geweld in de hoofdstad oplaaide, hadden de ziekenhuizen het al moeilijk, zegt Markering. “Salarissen van het personeel zijn bijvoorbeeld al heel lang niet betaald. En nog voordat hier de hel uitbrak was er al een tekort aan materiaal.” De blokkade waarbij de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië begin november alle havens, vliegvelden en landgrenzen afsloot, is namelijk nog steeds niet helemaal opgeheven. Zo worden sommige commerciële schepen, met voorraden aan boord, in de haven geweigerd.

Of er inderdaad humanitair bestand komt, is nog onduidelijk. “Op het moment is het rustig”, zegt Markering. “Maar ik heb geen idee wat er gaat gebeuren. Dat is hier elke dag weer een verrassing. Dus voorlopig blijven wij nog in de kelder slapen.”

Floortje Dessing in een schuilkelder in Sanaa, Jemen. De presentatrice is ambassadeur van het Rode Kruis en is met een team van die hulporganisatie in het land.  Beeld ANP Handouts
Floortje Dessing in een schuilkelder in Sanaa, Jemen. De presentatrice is ambassadeur van het Rode Kruis en is met een team van die hulporganisatie in het land.Beeld ANP Handouts

Floortje Dessing

Floortje Dessing is met het team van het Rode Kruis dat vastzat in de hoofdstad Sanaa van Jemen, veilig aangekomen in het Afrikaanse land Djibouti. Dat meldt het Rode Kruis. Dessing en het team waren in Jemen om aandacht te vragen voor de humanitaire ramp die zich daar voltrekt. “Ik ben immens dankbaar dat ik veilig en wel op weg naar huis ben, maar tegelijkertijd besef ik ook dat voor de burgers van het land het conflict onverminderd hard doorgaat”, aldus Dessing in een verklaring van het Rode Kruis. Dessing is ambassadeur van de hulporganisatie en had in Jemen opnamen gemaakt voor haar programma ‘Floortje naar het einde van de wereld’.

Lees ook: Oud-president Saleh van Jemen gedood door rebellen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden