Voor de intelligente, zwevende kiezer

Undercover. Bij dat woord denk je aan geheim agenten van een inlichtingendienst die zich bij een of andere organisatie van een vijandige entiteit naar binnen dringen voor het verzamelen van geheime informatie. Of aan politiemensen die zich, met een valse identiteit, binnen de kringen van een misdaadorganisatie begeven om die bende vervolgens van binnenuit op te kunnen blazen. Of aan journalist Alberto Stegeman die infiltreert in de louche wereld van de wapenhandel.

De Duitse schrijver Günter Wallraff is er beroemd mee geworden: hij infiltreerde - steeds onder dekking van een andere identiteit - in de werelden van een Somalische asielzoeker, het Duitse boulevardblad ’Bild’, en in die van een Turkse gastarbeider, en schreef daar boeken over.

Bij alle hier genoemde undercover-aktiviteiten gaat het steeds om één ding: het blootleggen, aan de kaak stellen en het (doen) elimineren van ernstige misstanden, zo niet criminele, dan toch zeer laakbare misstanden.

Nieuw in de wereld van de undercover-operaties is het stuntje dat het weekblad HP/De Tijd onlangs uithaalde; dat besloot om de jonge redacteur Karen Geurtsen als stagiaire een aantal maanden undercover te laten gaan bij de Tweede Kamerfractie van de PVV van Geert Wilders.

Is die partij een broeinest van louche praktijken? Is er in die fractie sprake van laakbare, misschien wel strafbare handelingen? Wordt er gehandeld in wapens? In drugs? In vrouwen, misschien? Zijn er wellicht rabiate vormen van racisme bloot te leggen? Of stuitende praktijken van fraude op grote schaal?

Tja. We weten het niet hè. Want het is een feit dat de partij van Blonde Geert zo gesloten is als een klapoester. De pers vangt vaak bot bij aanvragen voor interviews, bij verzoeken om een dagje met de camera mee te mogen lopen met een van de kamerleden of de partijleider zelf, Geert verschijnt zelden of nooit in talkshows op tv, en bij PVV-partijbijeenkomsten in het land wordt de pers eveneens geweerd.

Daarom weet je het niet.

En daarom, moeten ze bij HP/De Tijd gedacht hebben, moesten we maar ’ns iemand laten infiltreren. Om te zien hoe de binnenkant van die oester eruit ziet.

Want, zo schrijft hoofdredacteur Jan Dijkgraaf in zijn ’Vooraf’, „HP/De Tijd laat zich door niemand (meer) gebruiken. Dit blad staat op het politieke speelveld achter de grootste populatie van het land: de intelligente zwevende kiezers. Het is om die reden dat onze verslaggeefster Karen Geurtsen tussen 31 augustus en 18 december 2009 undercover werkte als stagiaire bij de Tweede Kamerfractie van de PVV.”

Om te zien of die partij deugt of niet deugt. Zodat de ’intelligente zwevende kiezer’ zelf een oordeel kan vellen.

Het doordringen tot binnen de gelederen van de PVV-kamerfractie ging Geurtsen verbijsterend simpel af; een (ongecheckt) curriculum vitae, een gesprek van een half uurtje met een kamerlid en het overleggen van een ’Verklaring Omtrent het Gedrag’, en het was gepiept. Binnen was ze. Bij de strengst beveiligde politicus van Nederland. „Ik had hem kunnen doden. Ik had hem zelfs tientallen keren kunnen doden”, zo begint Karen Geurtsen haar verhaal.

Wat ontdekte Geurtsen zoal voor de intelligente zwevende kiezer, terwijl ze - ietwat worstelend met haar geweten - onderdook in de krochten van de PVV?

Nou, ze kwam erachter ’dat de PVV een werkplek is als alle andere, met gewone mensen en alledaagse werkvloerproblemen’. En ze had geluk: de dag voor haar eerste officiële werkdag was het jaarlijkse fractie-uitje op een Zeeuwse klipper op de Gouwzee. En ze mocht mee. Ze vertoefde hoofdzakelijk in de kring van fractiemedewerkers, stagiaires en secretaresses, Geert Wilders zat met wat vertrouwelingen op de voorplecht. Na afloop was er een etentje in restaurant De Roef in Monnickendam: flensjes met roerbakgroenten, tournedos en gebakken zalmfilet.

Volgende week meer. In HP/De Tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden