Vóór de ingreep eerst naar de psycholoog?

Mensen die een chirurgische ingreep overwegen om hun uiterlijk te verbeteren, moeten eerst naar een psycholoog of psychiater. Dat zegt psychotherapeut Roefke Carmiggelt. Plastisch chirurgen vinden het een belachelijk idee.

Seada Nourhussen

„Voordat de plastisch chirurg overgaat tot opereren, zou een deskundige moeten vaststellen of de cliënt geestelijk in orde is.” Psychotherapeut Roefke Carmiggelt zegt in het vandaag verschenen boek ’Rimpelmania’ dat een deel van de vrouwen die zich tot de plastisch chirurg wenden, meer zouden hebben aan een psychiater of psycholoog.

Carmiggelt krijgt in haar praktijk veel vrouwen die een cosmetische ingreep hebben gehad. „Een cliënte had een borstvergroting laten doen op haar achttiende. Ik kwam er achter dat ze uit een problematisch gezin kwam en het verdriet probeerde op te lossen met deze borstvergroting. Nu ze rond de dertig is, weet ze wat haar motivatie was en heeft ze veel spijt.”

Zeker als vrouwen zich herhaaldelijk melden voor een cosmetische operatie, is de kans groot dat er geestelijk iets mis is, zegt Carmiggelt. „Vaak is dat een shopper; iemand die van chirurg naar chirurg gaat. Op zoek naar de ultieme bevrediging. Dan kan er sprake zijn van een persoonlijkheidsstoornis zoals borderline. Een grondig intakegesprek kan dat duidelijk maken.”

„Wat een waanzin.” Michel Cromheecke, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging Plastische Chirurgie, vindt het voorstel van Carmiggelt absurd. „Negentig procent van de verzoeken voor een esthetische behandeling zijn volstrekt reëel. Er is een kleine categorie mensen die iets willen corrigeren waar niets mis mee is. Dan worden ze vaak gewoon doorgestuurd naar een psycholoog. Maar om nou iedere patiënt eerst te onderwerpen aan een psychisch onderzoek is belachelijk.” Maar baat het niet, dan schaadt het niet, toch? „Het zou enorm veel geld en energie kosten”, zegt Cromheecke. „Bovendien vind ik het voorstel stigmatiserend. Alsof iedereen die de plastische chirurg bezoekt gek is.”

Carmiggelt: „Niet elke vrouw die een liposuctie wil, heeft een probleem. Maar het kan geen kwaad te vragen waarom iemand de operatie wil. Helaas zijn plastisch chirurgen vooral geïnteresseerd in het geld.” Cromheecke: „Mijn wachtkamer puilt uit. Als ik de helft van de patiënten wegstuur verdien ik nog een dikke boterham.”

Psychiater Joost à Campo promoveerde op de vraag of er een relatie is tussen de wens tot een extreme verandering in het uiterlijk en een psychische stoornis. Hij is het grondig met Carmiggelt eens. „In Japan werden mensen die een ingreep wilden laten doen eerst gescreend. De helft bleek een psychische stoornis te hebben. Er moet goede screening plaatsvinden voordat mensen in een onomkeerbaar proces terechtkomen.”

We moeten niet generaliseren, zegt Arend Veeninga van de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie. „Er zijn veel mensen tevreden na een cosmetische operatie. Iedereen langs een therapeut sturen gaat mij te ver. Natuurlijk moet je waken voor een ongezonde overwaarde voor het uiterlijk. Maar een verstandige chirurg zal en moet daar ook oog voor hebben.”

Rimpelmania.@ Uitgeverij Thomas Rap, 14,90 euro

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden