Reportage

Voor de Griek zelf is Mykonos te duur

Op de rotsen naast Paradise Beach zitten nog enkele Grieken; ze besparen op een strandstoel. Boven: de familie Mavros runt een B&B. Beeld TRBEELD
Op de rotsen naast Paradise Beach zitten nog enkele Grieken; ze besparen op een strandstoel. Boven: de familie Mavros runt een B&B.Beeld TRBEELD

Een vakantie op het Griekse eiland Mykonos is alleen nog maar weggelegd voor rijke toeristen. Voor de Grieken is het een onbetaalbare bestemming, zelfs voor de mensen die er werken.

Thijs Kettenis

Het had de zomer van zijn leven moeten worden. Hard werken, maar in het weekend ook af en toe op het strand een feestje bouwen. Maar in werkelijkheid maakt Panos Giannikopoulos (26) lange dagen en heeft hij voor feestjes geen tijd. Bouwen doet hij voornamelijk aan zijn schuld. "Weer twintig euro erbij", zegt Giannikopoulos, als hij met zijn creditcard op een terras een salade en een glas wijn afrekent. "Sinds ik ben begonnen, heb ik met die kaart al 1500 euro geleend."

Giannikopoulos zegde in mei zijn baan in Athene op om in de zomer te gaan werken in een galerie op Mykonos, een van de Griekse vakantiebestemmingen waarvan de populariteit maar blijft groeien. Hij had er geen rekening mee gehouden dat dat eiland inmiddels zo duur is geworden, dat het voor de gemiddelde Griek niet meer te behappen is. Zelfs met een voor Griekse begrippen heel behoorlijk salaris. Giannikopoulos verdient ongeveer 1100 euro en heeft gratis onderdak.

"Maar alles is hier zeker twee keer zo duur. Voor een pita met souvlaki betaal ik in Athene iets meer dan 2 euro, hier laatst 7. Een glas wijn? 9 euro. Laatst vroeg een bar 5 euro voor een klein flesje water. Gewoon plastic, niet eens van goud", zegt hij lachend.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Andriani Mavros (r), Antonios Mavros (m) en dochter Tzortzi (l).  Beeld TRBEELD
Andriani Mavros (r), Antonios Mavros (m) en dochter Tzortzi (l).Beeld TRBEELD

Steeds duurder

Mykonos is nooit meer goedkoop geweest, sinds Jackie Onassis (ex-Kennedy) eind jaren zestig haar rijke en beroemde vrienden begon mee te nemen. Het achtergebleven Griekse eilandje, met niet meer dan een paar ezels en wat vissersboten, veranderde al snel in een internationale feest- en jetsetbestemming. Toch was er voor toeristen met een kleinere beurs ook in het hoogseizoen altijd wel een plekje te vinden.

Maar sinds het wereldwijd economisch beter gaat, stromen de toeristen en het geld toe. Vooral Mykonos en Santorini, bekend om zijn schilderachtige zonsondergangen, werken als een magneet op welvarende Amerikaanse, Australische en -steeds meer - Aziatische toeristen. En daardoor rijzen de prijzen de pan uit.

"Onze kamers zijn dit jaar 10 tot 20 procent duurder dan vorig jaar. En we zitten sinds juni helemaal vol. Het is een topjaar", zegt eigenaresse Andriani Mavros ('boven de vijftig') van een bed and breakfast met twaalf kamers in Mykonos-Stad. "Vrijwel alle gasten zijn buitenlanders", vult haar man Antonios aan. "De paar Grieken die we hebben, behoren meestal tot de hogere middenklasse die voor de economische crisis al naar Mykonos kwam. Toen zaten ze in vijfsterrenhotels, nu komen ze bij ons."

Voor de gemiddelde Griek, die zijn inkomen de afgelopen jaren vaak tientallen procenten zag dalen, als hij zijn baan al hield, is Mykonos nu onbereikbaar. "De echt rijken gaan nog steeds naar de dure resorts, die hebben van de crisis geen last gehad", vervolgt Antonios. Verder komen op Mykonos nu vooral Grieken die er vrienden of familie hebben, en dus een overnachtingsplek. Dochter Tzortzi (22) studeert op Kreta. Ze schiet in de lach als ze bevestigt dat ze om die reden erg populair is bij studiegenoten.

Wrang

En dan zijn er de honderden Grieken die er in de zomer werken. Met een werkloosheid van ruim boven de twintig procent, en onder jongeren zelfs rond de vijftig, hebben hotels, restaurants en andere werkgevers het voor het kiezen. En daar maken ze gebruik van. "Ik werk zes dagen per week. Anderen in hotels soms zeven dagen. Tijd om zelf te koken heb ik niet, dus eet ik dure afhaalmaaltijden", zegt Giannikopoulos. "Vrienden uit Athene kunnen niet langskomen. Ik mag geen logees hebben, en een hotel kunnen ze niet betalen." Wie er in juli of augustus een vindt voor minder dan 180 euro per nacht, is goedkoop uit.

Hij vouwt tijdens zijn siësta een handdoek uit op een van de paradijselijke stranden, de reden waarom veel Grieken ondanks de drukte van Mykonos blijven houden. Het valt nog niet mee een plekje te vinden tussen de rijen toeristen op strandstoelen, maar Giannikopoulos houdt de 20 euro die ze daarvoor betalen liever in zijn zak.

Het voelt wrang dat om hem heen enorme bedragen worden stukgeslagen. Later deze middag zullen rijke jongeren, zoals elke dag, op de dagelijkse strandfeesten weer voor duizenden euro's aan champagne kopen. Om elkaar daar vervolgens mee te besproeien.

"Een zomer op Mykonos, ik had gedacht dat die niet lang genoeg kon duren. Maar voor mij kan het niet snel genoeg oktober zijn."

Populairder dan ooit

Het aantal toeristen dat zijn vakantie in Griekenland doorbrengt, blijft toenemen. Dit jaar verwacht het land voor het eerst meer dan 30 miljoen buitenlanders te verwelkomen. Dat zijn er twee miljoen meer dan in 2016. Het eerste halfjaar steeg het aantal al van 10 naar 11 miljoen. Ook bij Nederlanders is Griekenland populair: in juni lag het aantal boekingen voor het hele seizoen volgens brancheorganisatie ANVR ruim 38 procent hoger dan vorig jaar. Deze toename komt deels door de onrust in zonbestemmingen in de regio, zoals Turkije, Egypte en Tunesië. Tegelijkertijd heeft ruim de helft van de Grieken (54 procent) geen geld om een week met vakantie te gaan, meldde Eurostat afgelopen week. Binnen de EU ligt dat percentage alleen in Roemenië (66), Kroatië (63) en Bulgarije (56) hoger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden