Voor de FNV moeten de beste acties nog komen

'In opstand komen voor voor betere arbeidsvoorwaarden loont wel degelijk '

Actievoeren loont. De FNV merkte het dit jaar opnieuw. Als werknemers in opstand komen, zijn er betere afspraken te maken over loon, vrije dagen en toeslagen, liet de vakbond gisteren weten in een tussentijdse evaluatie van de acties dit jaar. De opstand voor betere arbeidsvoorwaarden moet volgende week zaterdag een hoogtepunt bereiken.

Dan hoopt de FNV op massale belangstelling voor de demonstratie Red de Zorg in Amsterdam. Deze demonstratie gaat over meer dan de arbeidsvoorwaarden voor zorgpersoneel. Het gaat ook over patiënten die geen of minder recht krijgen op hulp. Daardoor dreigen 100.000 zorgmedewerkers hun baan kwijt te raken, aldus de vakbond.

Het zijn vooral de thuishulpen die hun werk kwijt raken. Zo kregen maandag 436 vaste medewerkers van thuishulporganisatie TSN te horen dat zij konden vertrekken. Ook 218 flexkrachten hoefden niet terug te komen. De medewerkers die wel mogen blijven, moeten een kwart van hun loon inleveren. Dat is loondumping, zegt de FNV. De bond stapte direct naar de rechter omdat deze korting op de lonen in strijd is met de cao.

Het is niet voor het eerst dat TSN medewerkers ontslaat. Bij vier voorgaande reorganisatie kregen al meer dan 1500 vaste medewerkers ontslag en konden ook 2500 tijdelijke krachten vertrekken. De schuldige zit in Den Haag, zegt de FNV. Zijn naam is Martin van Rijn, de staatssecretaris volksgezondheid, welzijn en sport. Eerder dit jaar nam hij 700.000 handtekeningen in ontvangst die de FNV en het CNV in zes weken tijd hadden verzameld. Met de volkspetitie dwongen de bonden Van Rijn tot een debat in de Tweede Kamer, dat morgen wordt gehouden.

De bekritiseerde staatssecretaris was maandag nog optimistisch over de arbeidsvoorwaarden van thuishulpen. De thuishulpaanbieders en gemeenten hadden zojuist 'de handen ineen geslagen' voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. "Goede thuishulp, een goed tarief en tegelijkertijd fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden kunnen hand in hand gaan", stelde Van Rijn. "Er zijn nu al gemeenten waar dat bewezen wordt."

Bij de handen die ineen werden geslagen, waren ook die van het CNV te herkennen, de vakbond waarmee FNV eerder de 700.000 handtekeningen had opgehaald. Het CNV doet niet meer mee met de acties, omdat het kabinet de sector betrekt bij het praten over oplossingen. "Zolang wij veel invloed kunnen uitoefenen en in gesprek zijn, gaan we niet actievoeren", zei Suzanne Kruizinga van CNV Zorg en Welzijn.

undefined

De acties tot nu toe

Natuurlijk mopperde Mariëtte Patijn op de werkgevers die hun personeel te weinig gunnen. Dat hoort op een dag als gisteren, waarop de FNV haar acties van dit jaar evalueerde. Maar het was niet alleen gemopper. Zo maakten werkgevers en vakbonden dit jaar meer afspraken om flexwerk aan te pakken. Wel merkt Patijn op dat werkgevers alleen willen bewegen na ultimatums en dreigingen met acties.

Tevreden is Patijn over de strategie om meer in te zetten op centen in plaats van procenten. Het effect daarvan is dat vooral personeel in lagere loonschalen profiteert. Zo kreeg een medewerker die ongeveer het minimumloon verdient er gemiddeld 1,8 procent bij, terwijl een werknemer met twee keer modaal er gemiddeld 1,65 procent op vooruit ging.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden