Voor de belastingaangifte ga je gewoon naar de bieb

Bibliotheken gaan burgers helpen bij digitalisering van de overheid

Het lijkt misschien vergezocht, maar eigenlijk is het heel logisch, vindt staatsecretaris Eric Wiebes: de belastingdienst gaat samenwerken met de bibliotheken in het land om mensen te helpen bij de digitalisering van de overheid.

Immers, Nederland digitaliseert. De staatssecretaris heeft met veel aplomp het einde van de blauwe envelop ingeluid en wil Nederland 'een digitale overheid' geven. En hij is hard onderweg: 96 procent van de aangiftes wordt al digitaal verstuurd.

Een opluchting voor veel Nederlanders, maar niet voor iedereen. Voor een oude weduwnaar uit Almere, een digibeet uit Prinsenbeek en een vrouw die de Nederlandse taal niet geheel machtig is, is online de belastingaangifte invullen een crime. Zij missen de blauwe envelop nu al.

Bibliotheken zagen dit probleem aankomen en zijn de afgelopen jaren begonnen met het houden van digitale spreekuren en speciale cursussen om mensen te helpen met digiD, belastingaanvragen en internetbankieren. "De bibliotheek is een logische plek hiervoor", zei bibliotheekonderzoeker Giep Hagoort eerder in deze krant. Bibliotheken zitten namelijk overal en dit soort cursussen passen in hun maatschappelijke profiel. "Mensen lenen minder boeken en bibliotheken moeten hun maatschappelijke relevantie aantonen om te overleven. De overheid zou gek zijn als ze er niet meer gebruik van zou maken."

Maar extra geld kregen de bibliotheken hiervoor tot nu toe niet.

Daar komt nu verandering in. Staatsecretaris Wiebes en directeur van de Koninklijke Bibliotheek Lily Knibbeler hebben een convenant getekend met de koepel van bibliotheken. Alle 800 vestigingen van openbare bibliotheken in Nederland gaan gratis toegang tot computers met internet en printer geven - voor zover ze dat al niet deden - om online zaken te doen met de overheid, waaronder de Belastingdienst. Hiernaast worden digitaliseringcursussen aangeboden, gaan bibliotheken op 150 locaties belastingspreekuren houden en wordt er speciaal personeel opgeleid door de Belastingdienst.

De investering van 1,9 miljoen mag de Koninklijke Bibliotheek gaan verdelen.

Een eenmalige investering of is het geld structureel? "De Belastingdienst houdt nu en in de toekomst goed in de gaten wat de exacte en veranderende behoeftes zijn van deze diverse groep, met hulp van onder andere de Universiteit Twente", zegt de woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden