Voor 'corrupte bende' is beste niet goed genoeg

SEOUL - Versobering? Hoe bedoelt u? Als het Internationaal Olympisch Comité vergadert, gebeurt dat in luxe van minimaal vijf sterren. Zo was het voor het schandaal van Salt Lake City, zo is het nu.

Hotel Shilla in Seoul herbergt de weelderigste weelde in het Verre Oosten. Het IOC komt deze week in de Koreaanse hoofdstad bijeen om het imago 'corrupte bende' af te schudden en het fundament te leggen voor een gezond olympisme in 2000 en in de jaren erna. Maar versobering? Hoezo?

Kroonprins Willem-Alexander komt donderdag de olympische eed afleggen en meedoen aan de vernieuwing. De Prins van Oranje is dan eindelijk volwaardig lid na zijn zeer verrassende verkiezing in februari 1998 in Nagano. Binnen na twee politieke crises.

Behalve de Prins van Oranje kunnen alle IOC-leden, onder wie ook Hein Verbruggen uit Helmond en Anton Geesink uit Utrecht, rekenen op een koninklijk onthaal. Verantwoordelijk is Kim Un-jung, voorzitter van het Koreaans Olympisch Comité. Hij organiseert de 109e Algemene Ledenvergadering onder het credo 'het beste is niet goed genoeg'. De Zuid-Koreaan, die oud-vice-voorzitter van het IOC en nog steeds lid van het Uitvoerend Comité is, nam de organisatie twee jaar geleden op zich in Lausanne.

Het schandaal rond de verkiezing van de wintersportlokatie voor 2002 was niet openbaar. Kim zat er ook tot aan zijn oren in, vulde niet zijn zakken, maar profiteerde wel van gunsten. Begin dit jaar kreeg hij zwaarst mogelijke waarchuwing. Verwijdering uit het IOC zou de 109e Sessie in Seoul in het geding hebben gebracht.

Kim liet de organisatie gewoon doordraaien nadat zijn woede-uitbarsting was geluwd, draaide de hele corruptiekwestie om en rekent in 'zijn eigen' vergadering op kwijtschelding van zijn straf. Hij wordt daarbij gesteund door de 'almachtige' voorzitter Samaranch, die inmiddels ook al een goed woordje voor hem deed. Kim: ,,Het schandaal is buiten proporties getrokken. Ik ben altijd onschuldig geweest. Een groep angelsaksen heeft de zaken van mijn zoon, die al 40 jaar is, aangegrepen om mij te blameren'', zo liet hij in The Korea Times afdrukken. De superdeluxe in zijn stad Seoul is Kims visitekaartje tot mogelijke vrijwaring.

Het IOC mag dan in maart een elftal corrupten hebben uitgesloten en in Seoul misschien nog de Australiër Phil Coles de deur wijzen, het zal in Seoul groter in omvang dan ooit vergaderen. In de Commissie IOC 2000 hebben namelijk een veertigtal kopstukken uit het openbare leven plaatsgenomen met Henri Kissinger, Peter Ueberroth, Boutros-Ghali, Gianni Agnelli en Johann Olav Koss als bekendsten. Zij komen allemaal meepraten, meedineren, meedelen.

Met de deelname van Agnelli zijn trouwens de kansen van Turijn om de Olympische Spelen 2006 te organiseren aanzienlijk gestegen. De stemming daarover is zaterdag. Het Zwitserse Sion zou koploper zijn in de race met Helsinki, Klagenfurt, Poprad-Tatry, Turijn en Zakopane. Sion en Turijn zullen waarschijnlijk overblijven na de voorselectie volgens nieuw systeem. Winst van Sion zou neigen naar speciale voorkeur van het in Zwitserland gebaseerde IOC. Italië is in 1997 gepasseerd toen Rome een veel beter bod uitbracht dan Athene.

De toekomst en de wintersportlokatie 2006 zijn de twee grote items in Seoul. Over doping wordt wel gesproken maar niets besloten. De medische commissie komt in november speciaal bijeen en buigt zich diepzinnig over epotesten, bloedproeven en out-of-competition-controles bij de Spelen van Sydney 2000.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden