ZelfgemaaktErmers Rhubarb

Voor Corine Ermers bestaat er niets mooiers dan het oogsten van rabarber

Corine Ermers, ook wel het 'rabarbermeisje', teelt rabarber waar compote van wordt gemaakt. Beeld
Corine Ermers, ook wel het 'rabarbermeisje', teelt rabarber waar compote van wordt gemaakt.Beeld

Corine Ermers staat in het Brabantse Mill bekend als het ‘rabarber-meisje’. Ze teelt 5 hectare rabarber. Oogsten doet ze met de hele familie. Ook dit jaar gaat dat lukken.

Eigenlijk dacht Corine Ermers (22) dat ze net als haar ouders varkenshouder zou worden. “Maar mijn jongste broertje vindt varkens ook geweldig. Dus besloot ik een tuin- en akkerbouwopleiding te doen.” Haar vader beloofde haar te helpen als ze een eigen bedrijf wilde opzetten, hij waarschuwde haar ook: “Je kunt nog zulke goeie erwten, bieten of wortelen telen, als de prijs laag is, levert het allemaal niks op. Je moet dus wel een héél speciaal plantje vinden.”

Al tijdens haar tweede studiejaar vond Ermers dat ‘plantje’: rabarber. “Het mooie van rabarber is dat er geen standaard teeltmanier bestaat – iedere boer doet het anders. De teelt is intensief, waardoor er een relatief hoge prijs tegenover staat. Bovendien is het een heel mooi gewas. Ons pap en ik, wij houden niet van dat kleine friemelwerk, zoals aardbeienplantjes. Als je rabarber kweekt, dan stáát er iets op je land.”

Alles gaat met de hand

Vader Ermers hield zijn woord: hij stelde 5 hectare land beschikbaar voor het rabarberbedrijf van zijn dochter, in 2017 gingen haar eerste planten de grond in. Sindsdien staat Ermers in en rond het Brabantse Mill bekend als het ‘rabarbermeisje’. “Zo ongeveer alles moet met de hand”, vertelt ze. “Mouwen opstropen en aan de gang, daar hou ik van.” Het planten gaat bijvoorbeeld zo: “Opa rijdt met de tractor over de ruggen, dat zijn langgerekte bulten, ons pap en ons mam gooien vanaf de tractor de kluiten in de grond. Ik kruip op mijn knieën over het land om de kluiten rechtop te zetten zodat ze met hun knoppen omhoog staan. Mijn broertjes en zusje helpen ook mee. In één dag planten we zo twaalfduizend kluiten.”

Corine Ermers aan het werk op het land. Beeld
Corine Ermers aan het werk op het land.Beeld

Iedereen helpt mee

Aangezien rabarber niet mag worden bespoten, en de stelen al snel zo groot zijn dat er geen schoffelmachine meer tussendoor past, wiedt Ermers het onkruid ook grotendeels met de hand. ‘Schoefelen’, zoals ze dat noemt in haar Brabantse dialect. “Ik vind het belangrijk dat het er netjes uitziet. De mensen moeten niet denken ‘wat staat daar nou voor een boevenbende?’” Ze grinnikt: “Ons pap en ons mam hebben niet voor niks vier kinderen. Mijn broertjes en zusje komen vaak helpen. Dat doen ze uit zichzelf, het is ons met de paplepel ingegoten.”

De zwaarste tijd is die van de oogst. “Ik teel rabarber voor de industrie: er wordt compôte van gemaakt. Daarom moet de oogst in korte tijd gebeuren, van half mei tot half juni. In die periode vindt namelijk de productie in de fabrieken plaats. Ze verwachten elke dag een container verse rabarber.”

Het oogsten is mooi, maar zwaar werk. Beeld
Het oogsten is mooi, maar zwaar werk.Beeld

Mill ligt vlakbij de corona-brandhaard Uden. Toch verwacht Ermers geen problemen voor de komende oogst: “Ik heb contact gehad met het uitzendbureau, zij denken tegen die tijd gewoon mensen te kunnen leveren.”

De eerste keer oogsten was een drama, vertelt Ermers. Het uitzendbureau had geen mensen beschikbaar voor haar. In allerijl trommelde Ermers haar familie en vrienden op. “Er was bijna niet tegenop te werken.” Toch kijkt ze er nu al naar uit: “Het is een stressvolle periode, maar het is óók heel gezellig met z’n allen op het land. De bouwradio staat aan, oma komt ijsco’s brengen, en na een dag hard werk sluiten we af met een kratje bier.”

Meer info: www.ermersrhubarb.nl

In de rubriek Zelfgemaakt vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden