Voor Cocu dreigt het scenario-Frank de Boer

NIEUWE VASTLOPER PSV verzandde weer in Kerkrade, en dan richten de vragen zich - al dan niet terecht - op de trainer.

HENK HOIJTINK

RODA JC 0

PSV 0

Zo simpel dat een voetbalcrisis - of hoe dat dan ook maar genoemd kan worden - met één zege bezworen zou zijn, kon het niet zijn. Zo simpel dat een spits weer gaat scoren als hij het eenmaal heeft gedaan, ook niet. PSV won vorige week met 3-1 van het modale ADO Den Haag en Luuk de Jong had na een lange periode van droogte twee keer gescoord. Zaterdagavond verzandde de nog regerende kampioen toch weer in Limburg, tegen een van de laagvliegers in de eredivisie.

Het bleef 0-0 tegen het daarmee vergulde Roda JC, en kansen had PSV nauwelijks gekregen. Dat was dit seizoen nog lang het verhaal geweest: dat PSV genoeg kansen kreeg, maar die niet benutte. Als dat eenmaal weer zou gebeuren, zou alles goed komen - zoals in de voorgaande twee kampioensjaren. De kansen waren al zienderogen in aantal afgenomen, en zaterdag was het er nog één opgelegde geweest: voor Luuk de Jong, die de bal wild tegen doelman Van Leer had geschoten.

Nu het niet of nauwelijks meer over kansen kan gaan, hebben de verklaringen een ander repeterend karakter gekregen. Het tempo was te laag, oordeelde PSV-trainer Cocu na de nieuwe vastloper. Dat is gauw de mantra in een wedstrijd tussen een grote en een kleinere ploeg: dat het baltempo hoger moet om de verdedigende tegenstander 'stuk te spelen'. Alsof het baltempo zoveel hoger zou kunnen zijn in een technisch moeilijke sport als voetbal - waar nog bij komt dat in Nederland nu eenmaal niet de allerbeste voetballers rondlopen.

Meer werd PSV in Kerkrade, en bepaald niet alleen daar, geremd door een gebrek aan dynamiek, aan explosiviteit. Naast Ramselaar, de nieuwkomer in ontwikkeling die er wel iets van heeft, bemanden Pröpper en Siem de Jong weer het middenveld. Zij zijn grofweg gelijkgeaarde voetballers: spelers zonder tempowisselingen vooral - ja, ook Pröpper. Hij trok aanvankelijk de aandacht vanwege vooral zijn sierlijkheid, maar al langer kan worden geconstateerd dat hij - een middentwintiger toch al - geen speler is die bij tegenspoed iets dan zo gewenst anders kan bieden.

Met te veel van dergelijke types kan het voetbal verzanden, het woord bij uitstek dat op PSV van toepassing is. Het voetbal ziet er dan niet fris meer uit, en dan komt de trainer in beeld. Kan hij, is dan de langzaam aanzwellende vraag, het juiste nog overbrengen, kan hij zijn spelers nog motiveren? Het zijn vragen aan de oppervlakte. In de lagen eronder was dit seizoen al langer iets anders voel- en hoorbaar: dat het denkniveau van Cocu, het toonbeeld ooit van een voetballer die kon handelen naar wisselende omstandigheden, niet dat van zijn spelers is.

Misschien was het voor PSV beter geweest, als het vorig seizoen geen kampioen was geworden. De titel kan het gevoel hebben versterkt dat er weinig fout kon gaan bij de ploeg (en de selectie) die nog alom en zonder aarzeling de beste van Nederland werd genoemd. Al in de eerste competitiewedstrijd, bij FC Utrecht, speelde PSV met de houding dat het wel goed zou komen - en, hoe versluierend, dat kwam het ook, toen nog wel (1-2).

Ironisch genoeg voldoet PSV niet aan het adagium van zijn directeur Gerbrands dat er juist na succes méér moet worden geleverd, of iets anders. Een riant vierjarig contract voor de beperkte Luuk de Jong viel daarmee niet te rijmen, en deels zijn de haperingen ook toe te schrijven aan de begrenzingen voor Nederlandse clubs. Met Siem de Jong heeft PSV waarschijnlijk minder geluk dan vorig seizoen met Van Ginkel, bij de onvermijdelijke gokjes op de huurlingenmarkt. Voor coach Cocu dreigt het scenario van Frank de Boer eerder bij Ajax: de trouwe clubman die om verklaarbare redenen geen progressie (meer) kan boeken, en die daarop toch langzamerhand wordt aangekeken.

Roda JC - PSV 0-0. Scheidsrechter: Blom. Toeschouwers: 14.017. Geel: Werker (Roda JC).

Roda JC: Van Leer; Milec, Werker, Kum, Van Peppen; Gullón (77. Van Hyfte), Ajagun, Auassar; Rosheuvel (92. Noor), Mytides (89. Paulissen), Boysen.

PSV: Zoet; Arias, Schwaab, Isimat-Mirin, Moreno; Ramselaar, Pröpper, S. de Jong; Zinchenko (64. Bergwijn), L. de Jong, Pereiro (64. Narsingh).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden