Voor Chileen kan alles sinds de mijnramp

Verslaggevers van Trouw blikken vooruit op de opwindendste, boeiendste of merkwaardigste gebeurtenis van de komende WK-dag. Vandaag: 33 geredde mijnwerkers spreken Chili moed in.

Ongelukkiger had de Chileense aanvaller Alexis Sanchez zich na het bijtincident van zijn Uruguese collega Luis Suarez niet kunnen uitdrukken. "Ons team zal vechten als een pitbull", zei hij in relatie tot de achtste finale, vandaag tegen Brazilië.

Dat er tussen de twee Zuid-Amerikaanse rivalen figuurlijk zal worden gevochten, lijdt geen twijfel. Brazilië wil op zijn minst het eigen toernooi sportief redden en het trauma van 1950 tegen Uruguay uitwissen. Chili denkt eindelijk over het team te beschikken dat Brazilië kan verslaan, het grote Brazilië waarop het zich altijd heeft stukgebeten.

Die vrees heeft de Braziliaanse bondscoach Scolari al langer. Vorig jaar zei hij na de loting Chili meer te vrezen dan Spanje of Nederland. "Ik werd daarom uitgelachen, maar ik wist toen al hoe Chili speelde."

In het Estádio Mineirão van Belo Horizonte begint de prestigestrijd al voor de aftrap. De supportersscharen van beide landen hebben het zingen van hun volksliederen tot ware kunst verheven.

Chileense supporters zingen hun nationale hymne altijd al uit volle borst mee, patriottisch als ze zijn. In Brazilië begon dat spontaan tijdens de Confederations Cup vorig jaar, toen ook massaal werd geprotesteerd tegen de misstanden in het land in relatie met de miljarden kostende WK en Olympische Spelen.

De overheid is een zondebok, maar ook de Fifa, dat inmiddels een Braziliaans scheldwoord is. Dat de wil van Fifa-preses Blatter wet is, bleek vorig jaar op gênante wijze tijdens de loting. Een minuut stilte voor de overleden Nelson Mandela kapte hij na elf seconden af.

Nu moet Blatter lijdzaam toezien hoe de reglementaire grens van 90 seconden voor een volkslied wordt overschreden. De legioenen van Brazilië en Chili geven er na het stoppen van de muziek een overdonderend a capella vervolg aan. Ze worden bij de hoogtepunten van het toernooi gerekend.

In Chili was voor het WK al sprake van een opvallend, patriottisch initiatief. Waar de internationale sponsors van de Fifa met grote voetbalsterren bombastische reclamespots maken, liet de Bank van Chili 33 nationale helden de voetbalploeg tot grootse daden aansporen.

Het gaat om 'Los 33', de 33 mijnwerkers die in 2010 69 dagen vastzaten in een kopermijn in Copiapó, en overleefden. Zij worden gezien als bron van nationale trots, als symbool van overlevingskracht in het aanzien van de dood.

De spot, op YouTube al ruim twee miljoen keer bekeken, is als een huiveringwekkende scène uit een actiefilm, met woordvoerder Mario Sepulveda bij de desolate mijn in de rol van volksmenner. "De aarde had ons verzwolgen, daar moesten we erachter komen waarvan we waren gemaakt", schreeuwt Sepulveda. "Daarom brengen wij de grond van deze plek naar alle velden waar ons team speelt, om de spelers te vullen met hoop en moed. En om de wereld te tonen dat voor een Chileen niets onmogelijk is. De groep des doods schrikt ons niet af! We malen niet om de dood! Omdat de dood ons hier ook niet heeft verslagen."

Programma

ort 22, 23, 24

Meer over het WK

Vandaag

18.00 uur:

Brazilië - Chili

(Belo Horizonte)

22.00 uur:

Colombia - Chili

(Rio de Janeiro)

Morgen

18.00 uur:

Nederland - Mexico

(Fortaleza)

22.00 uur:

Costa Rica - Griekenland (Recife)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden