Voor Cees van Kooten is er eindelijk succes

KAMPEN - Ten koste van het met steeds minder vertrouwen spelende ACV bleef rode lantaarndrager DOSK zaterdag voor het eerst in deze competitie aan de goede kant van de score (3-2). De overwinning was het eerste succes voor de deze zomer in Kampen aangestelde trainer Cees van Kooten.

PETER WILSCHUT

De entree van deze oud-international in Kampen was merkwaardig. In december van het vorig seizoen kwam DOSK contractverlenging met de toenmalige trainer Henk Nieuwenhuis overeen. Op een moment dat de zaterdagkampioen van 1981 en 1988 qua klassering degradatierijp was. Dat noodlot werd op de voorlaatste competitiedag weliswaar afgewend, bij de seizoenevaluatie in juni zegde de 18-koppige selectie het vertrouwen in de voormalige middenvelder unaniem op. “Wat moet je anders, dan zo'n signaal volgen?”, vroeg secretaris Herman Vorsselman - medespeler van Nieuwenhuis in de beginjaren tachtig - zich zaterdag nog met twijfel in de stem af. De Kamper club nodigde vervolgens vergeefs kandidaten via een advertentie uit. Via een tip kwam DOSK in juli bij Cees van Kooten terecht. De club vond hem . . . in zijn stamkroeg in Deventer. Waar anders? Inmiddels is de sfeer onder leiding van de goedlachse en nog immer rondborstige Van Kooten zo goed dat, volgens Vorsselman, “zelfs de nummer 13 en 14 van de selectie tevreden zijn”. De trainer: “Ik káárt net zo gemakkelijk met spelers als dat ik ze passeer, maar ik laat goed merken dat we het met alle selectie-spelers doen.”

Van Kooten was de voorgaande drie seizoenen actief in het profmétier. Bij zowel NEC (1995/96) als bij RKC (1996/97) werd hij voortijdig de laan uitgestuurd; vorig jaar baarde Van Kooten opzien door het weinig aansprekende Lemelerveld onder zijn hoede te nemen. Voor dit seizoen was hij nog beschikbaar en met DOSK snel rond. Van Kootens motivatie om het avontuur in Kampen aan te gaan verwoordt hij even eenvoudig als vanuit het hart: “Ik houd van het spelletje en ik wil werken. Het schijnt voor het visitekaartje van een coach betaald voetbal slecht te zijn om bij de amateurs aan de slag te gaan, maar dat lap ik aan mijn laars. Ik heb er gewoon lol in om een ploeg en spelers individueel beter te maken. Ik maak er hier het beste van en vind het leuk om te zien dat het vooruit gaat. Toen ik kwam schrok ik van het niveau. Maar wat wil je: DOSK betaalt geen stuiver aan zijn spelers en moet het dus op een andere manier doen dan clubs als IJsselmeervogels en ACV. Dat maakt de uitdaging ook anders: met dit jeugdige ploeggie moeten we proberen vierde van onderen te worden. Niet meer en niet minder. Van daaruit is volgend jaar verder te bouwen. Het elftal is deze zomer enorm uitgehold en ik ben laat gekomen, waardoor we pas nu echt beginnen. De winst liet vorige week door pech nog op zich wachten, nu was het wel raak.”

Van Kooten wil twee diepe aanspeelpunten voorin hebben met Van den Bos als diepe middenvelder in hun rug. “Punt is dat de bal van achteruit dan dieper gespeeld moet worden. Als dat niet goed genoeg gebeurt, zoals tegen ACV, kom je onvoldoende onder de druk uit en houd je het veel moeilijker dan nu het geval had hoeven zijn”.

Waar DOSK na vijf nederlagen en drie remises herrees, zakte ACV verder in de ellende. De Assenaren vielen door blessures terug op de 34-jarige oud-aanvoerder Peter Kuntz, maar de routinier kon - hoewel verdienstelijk spelend - het tij niet keren. Eens te meer bleek hoe moeilijk ACV het vooral met zichzelf heeft. De ploeg domineerde tot de openingstreffer het duel, vocht zich vervolgens naar een handvol kansen, maar overtuigde nooit. Trainer Johan Zandstra: “Het wordt steeds meer ook een mentale kwestie. Bij een tegengoal zie je de gedachte 'het zal toch niet weer' er als het ware in sluipen.”

De nu tot de rode lantaarn veroordeelde titelgrossier is op een punt aangeland dat het andere kwaliteit dan verfijnd voetbal uit de kast moet halen. Ook zaterdag volhardde ACV in de mooie stijl en stond een 'straatschoffie' niet op.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden